Nyårsfirandet på Larmtorget i Kalmar har resulterat i åtminstone sju anmälningar om sexuellt ofredande. Foto: Nils Petter Nilsson

Nyårsfirandet på Larmtorget i Kalmar har resulterat i åtminstone sju anmälningar om sexuellt ofredande.

 Foto: Nils Petter Nilsson

Två misstänkta för Kalmarofredande

Publicerad

Två män är misstänkta för sexuellt ofredande av kvinnor på Larmtorget i Kalmar på nyårsafton.

– Hittills har vi registrerat 11 anmälningar men fler är på väg in, säger Kalmarpolisens presstalesperson Johan Bruun.

Kvinnorna har anmält att de omringats, trakasserats och blivit antastade i Kalmar på nyårsnatten. Angreppen var enligt polisen organiserade.

– I många fall var det flera killar som gav sig på någon ensam tjej. Enligt signalementen var det utländska killar, säger Johan Bruun.

Strax därpå omhändertogs två män, födda 1996 och 1983, för berusning. De misstänks nu för två fall av sexuellt ofredande. Den äldre misstänks även för misshandel.

– De är asylsökande och är hörda med kurdisk och arabisk tolk. Den yngre mannen ska ha antastat en tjej inne på en nattklubb. Den äldre ska ha berört en kvinna sexuellt och slitit och dragit i henne i ett trapphus, säger Johan Bruun.

Nekar

Männen förnekar brott. De är inte frihetsberövade eftersom normalstraffet för sexuellt ofredande är böter vilket betyder att polisen inte kan vidta tvångsåtgärder.

Hittills har polisen registrerat 11 anmälningar om sexuellt ofredande på Larmtorget på nyårsafton. Nya vittnesmål och filmer sägs peka ut fler gärningsmän.

– Vi vet att det är fler anmälningar på väg in. Hur många vet vi inte men vi har sammanlagt 15-16 målsägande just nu, säger Johan Bruun.

Enligt Barometern vågar flera av kvinnorna som var på Larmtorget nu inte gå hem ensamma. Flera vittnar om hur två män trängde sig in i en trappuppgång och började tafsa på en kvinna. När en annan gick emellan ska hon ha blivit slagen i ansiktet.

– Killen pratade engelska och vägrade ge sig, ­säger en kvinna till Barometern om händelsen och tillägger att de hann låsa ute dem.

"Medvetna om andra fall"

Tillvägagångssättet i Kalmar liknar det som inträffade i tyska staden Köln på nyårsafton, då drygt 100 kvinnor blev antastade. Enligt polisen i Köln tros de flesta av angriparna ha varit män med nordafrikanskt ursprung.

– Vi är medvetna om andra fall men vi har fullt upp med vår egen utredning. Senare kommer vi att jämföra med andra polismyndigheters fall, säger Johan Bruun.

Enligt Johan Bruun prioriterar man nu de misstänkta övergreppen.

– Tjejer ska kunna gå trygga på våra gator och i krogmiljön utan att bli antastade och påhoppade. En annan sak är att få ut information till de som gjort det här och andra att det är olagligt. Det här accepterar vi inte i det här landet. Man kan gå tillbaka så långt som till Bibeln om att behandla din nästa som dig själv.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag