Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två misstänkta fall av coronavirus i Malmö

Professorn: "Vi kan vänta oss snabb ökning av antal döda".
Två personer hålls isolerade på SUS i Malmö.Foto: SARA STRANDLUND

Två personer i Skåne misstänks ha smittats av coronaviruset – och hålls isolerade på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Provsvaren väntas komma under måndagen.

– Vi är väldigt generösa med att ta prover, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Tidigare under helgen har misstankar om att två personer smittats av coronaviruset askrivits i Skåne. 

På söndagskvällen finns misstankar om att två andra personer smittats, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera. De som har testats för coronaviruset vårdas för luftvägsbesvär.

– Det är kombinationen luftvägsvirus och att de har befunnit sig i Kina nyligen, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Sedan epidemin utbröt i kinesiska Wuhan har 56 människor dött i viruset och över 2 000 insjuknat, enligt officiella siffror. Totalt är över 62 miljoner människor i karantän i de isolerade kinesiska städerna. 52 människor uppges ha återhämtat sig efter att ha drabbats av viruset. 

Hålls isolerade

De två personerna kom i kontakt med vården under söndagen, men har inte befunnit sig i Wuhan-provinsen där viruset började spridas, enligt Eva Gustafsson.

– Vi är väldigt generösa med att ta prover. Vi gör det frikostigt och det tycker vi är bra.

Patienterna hålls nu isolerade på Sus i Malmö – precis som vid många andra fall av en smittsam sjukdom.

– Det är en rutinåtgärd när man misstänker smittsam luftvägsinfektion, det är samma sak när det gäller misstanke om influensa. Det är en av vårdens hygienrutiner vid misstanke om smitta, säger Eva Gustafsson.

Utöver coronaviruset testas även patienterna för influensavirus och andra virus som ger hosta, feber, snuva och halsont.

Svaren väntas komma under måndagen, meddelar Eva Gustafsson.

Finns det anledning för svenskar att oroa sig för coronaviruset? 

– Inte om man befinner sig i Sverige, skulle jag säga.

Undvik väntrum

Om man varit i riskzonen, till exempel i Wuhan, Kina, och inom två veckor efter hemkomst insjuknar i luftvägsinfektion uppmanas man att ta kontakt med vården.

– Men då ska man ringa 1177. Det är ingen bra idé att gå och sätta sig i ett väntrum. 1177 guidar en vidare in i vården och förvarnar vården och ser till att man kommer in på ett undersökningsrum direkt utan att träffa andra, säger Eva Gustafsson till Sydsvenskan. 

Virusrädslan sprider sig i Thailand

Lars Håkansson befinner sig i Thailand: