Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två män räddade med helikopter i sjödrama

Två män räddades under dramatiska omständigheter på Östersjön sent på söndagskvällen. Den ene hade fallit överbord från ett lastfartyg och den andra hade hoppat efter iförd överlevnadsdräkt för att rädda honom.

Båda fördes med helikopter till Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Den som ramlade överbord hade ingen flytväst och är allvarligt skadad.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral fick in larmet klockan 20.51 på kvällen – då det redan hade mörknat ute till havs.

En rysk man hade fallit överbord från ett finskt lastfartyg fyra landmil öster om Simrishamn, norr om Bornholm.

– Vi skickade ut räddningshelikopter från Ronneby och sjöräddningsfartyget Rescue Gad Rausing från Skillinge, säger räddningsledaren Cecilia Wegnelius.

– Dessutom gick en dansk räddningshelikopter upp från Köpenhamn för att assistera.

Lastfartyget vände

Handelsfartyget vände i stort sett omedelbart när mannen fallit överbord och låg kvar på platsen när hans finske kollega hoppade efter iförd överlevnadsdräkt.

– Mannen som hoppade efter verkar ha skadat sig i fallet. Han kan ha fått revbensbrott, säger Cecilia Wegnelius.

Medan räddningsinsatsen var på väg kämpade de båda sjömännen förgäves för att åter kunna ta sig upp på sitt fartyg. Temperaturen i vattnet var bara omkring fyra–fem grader.

– Precis när första helikoptern från Ronneby kom fram lyckades männen komma tillbaka upp på fartyget, säger Cecilia Wegnelius.

Blev svårt nerkyld

– Så i stället för att ytbärgare skulle plocka upp dem ur vattnet kunde de vinschas från däck upp i helikoptern. Båda fördes till Blekingesjukhuset i Karlskrona.

Enligt Cecilia Wegnelius var mannen som ursprungligen trillat överbord svårt nerkyld när kan äntligen kunde plockas upp.

– Han hade dålig andning och puls. Han hade då legat i vattnet i ungefär en och en halv timme.

Mannen som först fallit i vattnet och hade legat i vattnet i ungefär en och en halv timme var medvetslös och svårt nedkyld. Han är allvarligt skadad. Den andre hade brutit revbenen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!