Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två män hotade med bomb – vid judiska församlingen

Judiska församlingen i Malmö har polisanmält ett nytt hot. Hotet inträffade vid lunchtid på tisdagen. Här syns synagogan i Malmö.Foto: LASSE SVENSSON
I helgen klippte någon av belysningen till judiska kapellet vid Östra kyrkogården i Malmö.Foto: FREDRIK SAMUELSON

Judiska församlingen i Malmö utsattes på tisdagen för ett hot om sprängning.

Två unga män uttalade hotet till en säkerhetsvakt efter att de krävt att få "träffa judar".

– Efteråt sprang de från platsen, vi larmade omedelbart polisen, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen.

Händelsen inträffade vid lunchtid på tisdagen.

– Inledningsvis kom det in som ett olaga hot, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region syd.

De två männen beskrivs ha varit i 16-18-årsåldern.

– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sade de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki.

Säkerhetsvakten fotograferade männen

De båda sade att de var från Palestina och insisterade på att få träffa och prata med judar.

– Vi bad dem lämna sina namn för att kunna ordna ett möte längre fram men det var de inte intresserade. I stället skrek de något om att de ville kasta en bomb på oss och sprang sedan från platsen.

Säkerhetsvakten vid församlingen fotograferade männen och larmade polisen och en patrull var snabbt på plats.

Det är oklart om det finns någon utpekad misstänkt för hotet. Judiska församlingen har kameraövervakning och material därifrån kommer att granskas i jakt på gärningsmännen.

Hotet har inte fått judiska församlingen att ytterligare höja säkerheten.

– Naturligtvis tar vi alltid allt sådant här på allvar, men vi har en god säkerhet, säger Fredrik Sieradzki.

Stora spänningar efter Trumps erkännande

Under helgen misstänks någon också ha försökt klippa av kablar till belysningen vid det judiska kapellet vid Östra kyrkogården. Även den händelsen ska vara polisanmäld, misstanken är att kablarna klipptes i förberedelse till ett attentat. I mars 2015 upprättades en polisanmälan efter att en man ofredats medan han vakade i kapellet över sin döde bror.

Säkerhetsmedvetandet är högt kring judiska intressen i Sverige för närvarande efter de senaste dagarnas hotfulla händelser då bland annat rena dödshot uttrycktes i samband med en propalestinsk demonstration i Malmö och vid ett brandattentat mot synagogan i Göteborg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!