Judiska församlingen i Malmö har polisanmält ett nytt hot. Hotet inträffade vid lunchtid på tisdagen. Här syns synagogan i Malmö. Foto: LASSE SVENSSONJudiska församlingen i Malmö har polisanmält ett nytt hot. Hotet inträffade vid lunchtid på tisdagen. Här syns synagogan i Malmö. Foto: LASSE SVENSSON
Judiska församlingen i Malmö har polisanmält ett nytt hot. Hotet inträffade vid lunchtid på tisdagen. Här syns synagogan i Malmö. Foto: LASSE SVENSSON
I helgen klippte någon av belysningen till judiska kapellet vid Östra kyrkogården i Malmö. Foto: FREDRIK SAMUELSONI helgen klippte någon av belysningen till judiska kapellet vid Östra kyrkogården i Malmö. Foto: FREDRIK SAMUELSON
I helgen klippte någon av belysningen till judiska kapellet vid Östra kyrkogården i Malmö. Foto: FREDRIK SAMUELSON

Två män hotade med bomb – vid judiska församlingen

Publicerad

Judiska församlingen i Malmö utsattes på tisdagen för ett hot om sprängning.

Två unga män uttalade hotet till en säkerhetsvakt efter att de krävt att få "träffa judar".

– Efteråt sprang de från platsen, vi larmade omedelbart polisen, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen.

Händelsen inträffade vid lunchtid på tisdagen.

– Inledningsvis kom det in som ett olaga hot, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens kommunikationscentral i region syd.

De två männen beskrivs ha varit i 16-18-årsåldern.

– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sade de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki.

Säkerhetsvakten fotograferade männen

De båda sade att de var från Palestina och insisterade på att få träffa och prata med judar.

– Vi bad dem lämna sina namn för att kunna ordna ett möte längre fram men det var de inte intresserade. I stället skrek de något om att de ville kasta en bomb på oss och sprang sedan från platsen.

Säkerhetsvakten vid församlingen fotograferade männen och larmade polisen och en patrull var snabbt på plats.

Det är oklart om det finns någon utpekad misstänkt för hotet. Judiska församlingen har kameraövervakning och material därifrån kommer att granskas i jakt på gärningsmännen.

Hotet har inte fått judiska församlingen att ytterligare höja säkerheten.

– Naturligtvis tar vi alltid allt sådant här på allvar, men vi har en god säkerhet, säger Fredrik Sieradzki.

Stora spänningar efter Trumps erkännande

Under helgen misstänks någon också ha försökt klippa av kablar till belysningen vid det judiska kapellet vid Östra kyrkogården. Även den händelsen ska vara polisanmäld, misstanken är att kablarna klipptes i förberedelse till ett attentat. I mars 2015 upprättades en polisanmälan efter att en man ofredats medan han vakade i kapellet över sin döde bror.

Säkerhetsmedvetandet är högt kring judiska intressen i Sverige för närvarande efter de senaste dagarnas hotfulla händelser då bland annat rena dödshot uttrycktes i samband med en propalestinsk demonstration i Malmö och vid ett brandattentat mot synagogan i Göteborg.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag