Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män frias från våldtäkt i hovrätten

Männen frias i hovrätten eftersom kvinnans berättelse inte är tillräckligt klar.
Foto: Lasse Svensson
Männen dömdes i tingsrätten till 3,5 års fängelse. En dom som nu alltså ändras.
Foto: Tomas Leprince
Rättsexperten Sven-Erik Alhem.
Foto: Tomas Leprince

De två 28-åriga männen dömdes i tingsrätten till vardera 3,5 års fängelse för gruppvåldtäkt av en 25-årig kvinna.

Men i hovrätten gick männen fria - kvinnan som var lätt förståndshandikappad bedömdes inte som tillräckligt trovärdig i sin berättelse.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem anser att utredningen i målet bär spår av flera allvariga brister.

– Det finns exempelvis en expert som uttalar sig om kvinnans psykiska status utan att ens ha träffat henne, säger han.

Den aktuella våldtäkten går i det närmaste sju år tillbaka i tiden och ska enligt tillgängliga protokoll ha skett i den ena mannens bostad i Helsingborg.

De två männen var misstänkta för övergreppet redan för sex år sedan, men åklagaren tvingades den gången släppa målet i brist på bevis. Ett nytt DNA-spår fick dock polis och åklagare att ta upp fallet igen.

Enligt den i dag 25-åriga kvinnan trycktes hon ned på en säng i köket och utsattes för både vaginalt och analt samlag mot sin vilja. Kvinnan ska senare även ha utsatts för oralt samlag.

Blev fasthållen

Under våldet, som utövades av båda männen, ska kvinnan ha blivit fasthållen och hotad till livet. En tredje okänd person ska också ha deltagit i övergreppen.

De två männen dömdes i slutet av juni i år till vardera 3,5 års fängelse för grov våldtäkt av Helsingborgs tingsrätt. En av männen hade tidigare varit kvinnans pojkvän.

Men när hovrätten i slutet av sommaren tog upp fallet friades båda männen överraskande. Hovrättens dom kom i onsdags.

Den stora skillnaden mellan tingsrättens och hovrättens bedömning handlade om hur man bedömer den 25-åriga kvinnans berättelse.

Tingsrätten konstaterade att hon hade ett intellektuellt handikapp, men ansåg ändå att berättelsen var sammanhängande och trovärdig.

Gör annan bedömning

Under rättegången vittnade även en överläkare om att det skulle vara närmast en omöjlighet att skapa en lögnaktig berättelse om gruppvåldtäkten och sedan hålla fast vid den under så lång tid.

I tingsrätten intygade både en kamrat och en skolsköterska om att kvinnan efteråt berättat om den dramatiska händelsen och varit helt förkrossad av det hon varit med om.

Men hovrätten gör alltså en annan bedömning.

Man konstaterar visserligen att det skett sexuella handlingar mellan kvinnan och männen, men att det finns oklarheter och motsägelser i berättelsen som kvinnan lämnat.

Hovrätten anmärker på att kvinnan varit mycket kortfattad när det gäller övergreppen. Hon har dessutom ändrat sin berättelse flera gånger.

De ger vid handen att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan blivit utsatt för en gruppvåldtäkt på så sätt som åklagaren påstått.

Mycket kritik

Den 25-åriga kvinnan kan inte anses alltigenom trovärdig och tillförlitlig, skriver hovrätten i sin friande dom.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem konstaterar efter att ta läst domen att det finns mycket kritik mot hur hela polisutredningen bedrivits i målet.

Kritik riktas även mot åklagaren om att ha torgfört motsägelsefulla uppgifter.

– Det jag ser som mest allvarligt är att den expert som uttalar sig om kvinnans mentala status inte ens har träffat henne på riktigt. Det anser jag är mycket anmärkningsvärt, säger Sven-Erik Alhem.

Kvällsposten har talat med kvinnans juridiska ombud Susanne Ljungqvist. Hon vill inte kommentera hovrättens dom i media innan hon talat med sin klient.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​