Två män från Sluta skjut åtalas: ”Inte förvånande”

Två av de åtalade männen deltog i projektet Sluta skjut som pågått i Malmö sedan 2018.
Foto: Polisen

Det var vid ett knarktillslag förra året som polisen hittade stora mängder vapen i en lägenhet i Rosengård i Malmö.

Nu åtalas nio män för synnerligen grova vapenbrott.

Två av männen har kartlagts i det hyllade projektet Sluta skjut.

– Det är inte förvånande, säger koordinatorn Rebeca Persson.

Sent på kvällen den 6 december förra året gör polisen ett tillslag vid en adress på Rosengård. Man har tidigare befunnit sig på platsen och känt lukt av cannabis, men denna gång hörs också upprörda röster inifrån lägenheten. 

Snart lämnar tre män bostaden. När polis en kort stund senare pratar med dem verkar de nervösa och en av männen skakar. Man fattar beslut om husrannsakan.

I lägenheten hittar polisen en automatkarbin, en påse med fyra pistoler, ammunition, ljuddämpare och flera skyddsvästar. På soffbordet i vardagsrummet ligger mindre mängder droger. 

Poliserna tillkallar tekniker och backar ut från lägenheten. 

När polisens tekniker kom till lägenheten hade någon brutit sig in och lämnat blodspår efter sig.
Foto: Polisen
Nio personer åtalas efter ett polistillslag där bland annat stora mängder vapen hittades.
Foto: Polisen

Blod och krossad ruta

När kriminaltekniker återvänder till lägenheten nio dagar senare är dörren olåst. 

Rutan till balkongdörren är krossad och i lägenheten hittas blod. Lägenheten är stökig och bland annat lakan, tandborstar, godis och kläder är försvunna.

Fingeravtryck och DNA-spår leder polisen till en 19-årig man som nu åtalas för inbrottsstöld och grovt skyddande av brottsling. 

Ytterligare fyra män kan senare kopplas till lägenheten. I en 3 000 sidor lång förundersökning lägger polisen fram bevisning i form av avlyssningar, fingeravtryck och mobilkonversationer. Samtliga sju åtalas för grovt respektive synnerligen grovt vapenbrott.

En automatkarbin och en påse med fyra pistoler med tillhörande ammunition och ljuddämpare hittades i lägenheten på Rosengård.
Foto: Polisen
Två av de åtalade männen deltog i projektet Sluta skjut som pågått i Malmö sedan 2018.
Foto: Polisen

Sluta skjut: ”Inte förvånande”

Två av männen som misstänks för att ha förvarat vapen i Rosengårdslägenheten är kartlagda hos polisen genom strategin Sluta skjut. Men att man som kartlagd begår grova brott är inte ovanligt, berättar Malmö stads koordinator Rebeca Persson.

– Man är kartlagd för att man tillhör en våldsam grupp och de står för en stor del av kriminaliteten i Malmö. Om de inte hade begått brott hade det varit fel på kartläggningen, säger hon. 

Strategin går ut på att kartlägga individer som tillhör en kriminell gruppering och som har tillgång vapen och sprängämnen. Det är ingen avhopparverksamhet, understryker Rebeca Persson, utan handlar om att få bukt med det grova våldet i form av skjutningar och sprängningar. 

– Om någon väljer att lämna kriminaliteten så är det en bonus, men det är inte huvudmålet utan om man slutar begå grova våldsbrott så är vi nöjda, säger Rebeca Persson.

I dag ingår ett hundratal individer och ett tiotal grupperingar i Sluta skjut. Trenden är att gängen blir färre men större.

– Antalet gäng förändras hela tiden, men från början hade vi ett tiotal, säger polisens koordinator för Sluta skjut, Glen Sjögren och fortsätter:

– Normalt kommer man in i kartläggningen vid 18-19 års ålder. I Malmö har vi inte så låga åldrar som man säger sig ha på andra ställen i landet.

Detta är Sluta skjut

Sluta skjut är en strategi som syftar till att få kriminellt belastade att sluta använda våld och har använts i Malmö som pilotprojekt sedan 2018. Det bygger på en amerikansk metod, Gruppvåldsintervention (GVI) och har visat goda resultat på många platser i USA. 


Projektet går ut på att kartlägga personer som deltar i kriminella nätverk och har tillgång till vapen och sprängämnen. Personer som kartläggs blir medvetna om detta genom olika interventioner. Bland annat så kallade call-in där utvalda gruppmedlemmar får möta aktörer som jobbar med strategin – polis, socialtjänst, kriminalvård och representanter från samhället. Det senare kan exempelvis vara en mamma som förlorat sin son eller personal från akutmottagningen. 


Man genomför också så kallade custom notifications. Det är oanmälda hembesök hos kriminella personer där de informeras om kartläggningen, vilka konsekvenser fortsatt våldsanvändande kan få samt erbjuds hjälp att sluta. 


Under projektets första 16 månader minskade antalet skjutningar med 25 procent. Om det beror på Sluta skjut eller på andra faktorer går inte att säga säkert.


Källa: Malmö stad, Malmö universitet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!