Rikslarm: Han mördade för pengar – har rymt

En 19-åring jagas av polis efter att ha rymt från ett ungdomshem i Lund under en fritagning.
Foto: Polisen
Under onsdagskvällen fritogs två unga män från Råbyhemmet i Lund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Polisen har utfärdat rikslarm efter en 19-årig mördare som fritagits av beväpnade män.

Enligt Kvällspostens uppgifter utförde tonåringen beställningsmordet på en företagare på Lidingö i juni 2018.

En 18-åring som dömts för mordförsök jagas också.

Fritagningen ägde rum under onsdagskvällen på ungdomshemmet Råbyhemmet utanför Lund. De två unga männen, som sedan dess är efterlysta, är dömda till sluten ungdomsvård för mord, respektive mordförsök.

18-åringen är dömd för försök till mord och är hemmahörande norr om Skåne.

19-åringen är hemmahörande i Järvaområdet, enligt Kvällspostens uppgifter. Han är dömd för mord och har ingått i ett nätverk där man utfört beställningsmord.

Han dömdes i en uppmärksammad jätterättegång som rörde mord såväl på Lidingö i Stockholm som Guldheden i Göteborg. Enligt Kvällspostens uppgifter anses han fortsatt vara farlig.

”Avrättning på nära håll”

Det var på eftermiddagen den 5 juni 2018 som en 57-årig företagare sköts med sju skott från ett automatvapen, och även blev misshandlad med vapnet, i ett bostadsområde på Lidingö.

Mannen dog och under polisjakten spärrades Lindingöbron av. Polisen kunde snabbt gripa flera misstänkta gärningsmän. 

Den nu efterlyste rymmaren – som vid brottstillfället bara var 17 år gammal – dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för att ha utfört mordet på företagaren. Göteborgs tingsrätt kallade mordet för en ”ren avrättning på nära håll”.

19-åringen dömdes förutom mord också för grovt vapenbrott.

Straffet skulle – om han var över 21 år gammal – ha blivit livstids fängelse, ansåg tingsrätten.

”Personen är efterlyst”

Hur fritagningen från Råbyhemmet gick till vill polisen i nuläget inte gå in på.

– Gärningsmännen är fortfarande på fri fot. Vad vi vet om händelsen vill vi inte att någon annan ska veta, säger Calle Persson, presstalesperson på polisen region Syd.

Enligt Statens institutionsstyrelse (SIS) kunde fritagningen genomföras för att det saknades ett ordentligt staket runt boendet.

– Det har varit en fritagning på Råby och personen är efterlyst, säger Stefan Hell Fröding, pressansvarig vid Statens institutionsstyrelse till SVT Nyheter Skåne

– Det var en beväpnad fritagning. Här handlar det om att vi inte har ett befintligt perimeterskydd.

Enligt Stefan Hell Fröding har SIS satt i gång ett stort säkerhetsprojekt på myndigheten som ska presenteras i närtid.

– Det här ska inte hända, säger han. 

Polisen undersöker nu flera spår i sökandet efter de fritagna och deras medhjälpare.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Bilolycka kopplas till fritagningen

Strax efter att de unga männen fritagits skedde en trafikolycka på E22 i närheten av ungdomshemmet. Polisen kopplar nu olyckan till fritagningen.

– Vi tror att de som krockade, lämnade bilen och stack har varit inblandade i fritagningen. Vi har hittills letat med ”vanliga” polispatruller, samt hund och drönare men inte anträffat någon.

Enligt polisen finns det gott om vittnesuppgifter från trafikolyckan, och man undersöker nu flera spår i sökandet efter de fritagna och deras medhjälpare.

– Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi att fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, säger Calle Persson på polisen region Syd.

Polisen utfärdade rikslarm

På torsdagseftermiddagen utfärdade polisen rikslarm efter de båda fritagna.

– Det är med anledning av den brottslighet de har gjort sig skyldiga till. Då vill vi ha en bredare efterlysning, säger Joakim Nyberg vid polisen i södra Skåne.

– De har ett våldskapital. Men de är inte misstänkta för nya brott i det här sammanhanget. Vi bedömer inte att de utgör någon fara för allmänheten.

De båda männen som utförde fritagningen är däremot misstänkta för brott – grovt olaga hot och grovt främjande av flykt.

På Råbyhemmet finns bland annat pojkar och unga män i åldern 14–20 år som dömts till sluten ungdomsvård (LSU). De efterlysta männen ska vara i 18-19-årsåldern.

Se mer: Hände under vapenhot

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse säger att detta är en oerhört allvarlig situation.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!