Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män döms – våldtog kvinna på hotelltoalett

Två 18-åringar döms för grov våldtäkt efter att de haft sex med en kvinna på en krogtoalett.
Foto: JENS CHRISTIAN
Männen satt häktade två månader men försattes på fri fot i slutet av mars.
Foto: JENS CHRISTIAN

Två 18-åringar som våldtog en kraftigt berusad ung kvinna på en krogtoalett i Halmstad döms till vardera två års fängelse för grov våldtäkt.

Båda hävdar att kvinnan var med på sexet – men rätten anser att hon på grund av sprit och kokain var "så berusad att hon inte har kunnat lämna ett medgivande".

De inblandade träffades under en festkväll på Hotell Mårtenson i Halmstad i slutet av januari. De drack shots i baren och gick tillsammans till damtoaletten.

En av männen hade kokain och lyckades även få flickan att dra i sig en lina. Själv hävdar hon att hon blev tvingad men rätten anser inte att det är bevisat.

Oavsett vilket har rättsläkare räknat fram att kvinnan timmarna efter midnatt hade 2,2 promille alkohol i kroppen. Hon beskrivs som "mycket kraftigt berusad".

Båda männen nekar

Båda 18-åringarna nekar till våldtäkt – men de medger att de har haft sex med kvinnan oralt och vaginalt.

Hon blev biten på kinden, halsen och nacken och slagen på rumpan under akten.

Det skedde i upphetsning och med hennes medgivande, hävdar 18-åringarna. Kvinnan har minnesluckor men säger att hon aldrig skulle tillåtit någon att bita henne.

Hon har berättat att hon "var borta i huvudet" och kände sig tung, att hon "saknade förmåga att ta sig undan eller skrika".

Kunde inte samtycka

Männen hävdar att kvinnan deltog och att hon inte vid någon tidpunkt bad dem att sluta.

Men Halmstads tingsrätt fäster inget avseende vid deras påstående och dömer dem för grov våldtäkt – av två skäl.

Hon befann sig i en "särskilt utsatt situation" med mycket begränsade möjligheter att undgå ett övergrepp som inlåst på en toalett med två män.

Hon var dessutom "så berusad att hon inte har kunnat lämna ett medgivande som kan uppfattas som samtycke till en sexuell akt", heter det i domen.

Ska troligen överklaga

Straffvärdet för brottet anses vara fyra års fängelse – men eftersom de båda männen bara är 18 år gamla halveras påföljden till två års fängelse.

De ska dessutom tillsammans betala ett skadestånd på 140 000 kronor till kvinnan.

Advokat Claes Kennedy, som försvarat en av de båda dömda, säger att hans klient troligen vill att domen prövas en gång till.

– Han är naturligtvis besviken, säger Claes Kennedy.

– Han försattes på fri fot efter rättegången men jag hade förberett honom på att det kunde gå så här. Inget är bestämt men vi kommer med stor sannolikhet att överklaga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!