Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två män anhållna efter polisinsats i Tomelilla

Genrebild.
Foto: BILDBYRÅN
Polisinsatsen i Tomelilla ledde till att två män anhölls.
Foto: Google maps

Polisen har genomfört ett tillslag mot två män i Tomelilla.

Männen misstänks ligga bakom ett stort antal vishingbedrägerier mot äldre.

– Bedragarna har ringt upp äldre personer och presenterat sig komma från banken, säger Emelie Fransson Iskandarani vid polisens bedrägerisektion, i ett pressmeddelande.

Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

De båda männen är i 20-25 årsåldern och misstänks ingå i en brottskonstellation som varit aktiv under andra halvan av 2020. Polisen skriver på sin hemsida att konstellationen misstänks ligga bakom ett 70-tal vishingbedrägerier mot äldre

– Bedragarna har ringt upp äldre personer och presenterat sig komma från banken och har därefter övertygat de drabbade att logga in på sina bankkonton. Därefter har bedragarna lyckats föra över pengar från de drabbades konton förklarar polisens utredningsledare Emelie Fransson Iskandarani vid polisens bedrägerisektion i polisregion Syd.

Planerar att begära männen häktade

Polisen i region Syd genomförde sitt tillslag under onsdagen och de båda männen misstänks bland annat för grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, penningtvättsbrott samt narkotikabrott efter att narkotika anträffats vid polisens tillslag i Tomelilla.

”Männen är anhållna och åklagaren planerar att begära männen häktade,” skriver polisen i sitt pressmeddelande.

Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Använd aldrig din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Koderna är nycklar till dina besparingar/pengar.

Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara nära släkting eller från banken, polisen, företag osv.

Telefonbedragare gör efter ett första samtal också hembesök för att försöka lura till sig bankkort med koder samt värdeföremål - öppna inte dörren när okända ringer på - ring polisen direkt på 112.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.

Använd inte swish på uppmaning av någon okänd.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid direkt via telefon 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.


Källa: Polisens hemsida 

SE FLER NYHETER:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!