Flera misstänkta våldtäkter i Kalmar

Publicerad

Nu kommer ytterligare uppgifter om misstänkta sexbrott mot kvinnor i Kalmartrakten.

Under torsdagen och fredagen inträffade två misstänkta gruppvåldtäkter, den ena i Kalmar och den andra på en plats utanför staden.

De utsatta i de senaste fallen är två kvinnor i 50- respektive 30-årsåldern. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska en av våldtäkterna ha ägt rum i samband med att en kvinna plockade svamp.

Och enligt tidningen Barometern ska en kvinna redan i lördags natt ha stoppats på cykel på Öland och utsatts för ett brutalt våldtäktsförsök.

Händelsen i lördags ska ha inträffat på en cykelväg mellan Borgholm och Köpingsvik på Öland. En kvinna på cykel ska då ha stoppats av flera män och utsatts för ett brutalt våldtäktsförsök. Händelsen skedde vid två-tiden på natten när kvinnan var på väg hem efter ett restaurangbesök, skriver Barometern.

Enligt kvinnans vittnesmål ska en av männen ha satt sig på kvinnans ben och en annan man hållit fast henne. En av männen ska enligt kvinnan ha talat skånska. Enligt uppgift ska ytterligare tre män som kommit springande till platsen ha avbrutit våldtäktsförsöket.

Uppgift: Skulle plocka svamp

De två andra gruppvåldtäkterna ska ha skett på torsdagskvällen och under natten till fredag på två olika ställen i Kalmar kommun.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den ena våldtäkten ha ägt rum i samband med att en kvinna var ute och plockade svamp. Mellan klockan 21- och 22-tiden på torsdagskvällen inträffade en misstänkt våldtäkt på en plats utanför Kalmar tätort.

– Det är en kvinna i 50-årsåldern som blivit våldtagen av flera män, säger Maya Forstenius vid polisens ledningscentral. Polisen vill inte kommentera de uppgifterna.

– Vi kommenterar inte några detaljer kring de här händelserna just nu, säger Maya Forstenius till Kvällsposten.

Hon bekräftar dock att den första våldtäkten ska ha ägt rum utomhus.

Den andra våldtäkten ska ha ägt rum mellan ett och två natten till fredag.

– Det är en kvinna i 30-årsåldern som ska ha blivit våldtagen av två gärningsmän i en lägenhet inne i Kalmar.

I båda fallen ska det röra sig om för kvinnorna okända gärningsmän.

Oklart om signalement

Det är oklart om polisen har fått något signalement på de misstänkta gärningsmännen.

– Det är inget jag känner till och inget vi går ut med i detta läge heller, säger Maya Forstenius.

Enligt polisen finns det inget samband mellan de båda fallen.

– Som det ser ut nu ser vi inga samband eller att det finns något samröre mellan de två fallen, säger Maya Forstenius.

Dels skedde våldtäkterna på två olika platser, och dels finns det "andra omständigheter" som gör att polisen inte misstänker ett samband, enligt Maya Forstenius.

Spårsökning och förhör

Under torsdagskvällen anmäldes ytterligare en våldtäkt i området, då en 17-årig flicka uppgav att hon blivit våldtagen av en eller flera gärningsmän på en mindre ort i Kalmar län.

Polisen arbetar nu vidare med att utreda de fyra händelserna.

– Nu pågår utredningen med de åtgärder som behöver göras. Det är bland annat spårsökning, och så kan det bli tal om flera förhör med målsägande.

Ingen misstänkt har gripits.

Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag