Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två fall av mutationen omikron i Danmark

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet.
Foto: SVEN LINDWALL
Närbild på coronaviruset.
Foto: Colourbox

Under söndagen bekräftades två fall av den nya coronamutationen omikron, skriver Statens seruminstitut, SSI, i ett pressmeddelande

Ännu finns inget bekräftat fall i Sverige, men det är troligtvis bara en tidsfråga, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Det handlar om två personer som nyligen återvänt till Danmark efter en resa i Sydafrika. 

– Vi kan nu bekräfta att det finns två fall, virusvarianten är Omikron. Det var väntat, säger Henrik Ullum, direktör på SSI, i ett pressmeddelande.

De danska resenärerna är sedan i lördags isolerade. Men nu väntar sig den danska myndigheten att omikron förr eller senare kommer få fäste i landet. 

– Vi vill skjuta upp tiden så att vi hinner vaccinera oss så mycket som möjligt och komma längre genom vintern innan den verkligen kommer till Danmark, eftersom vi misstänker att det kommer att göra, säger direktör Ullum i pressmeddelandet. 

Omikron i Sverige? 

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska Institutet menar att det är troligt att virusvarianten omikron redan finns i Sverige. Trots det ser han ingen anledning till att att få panik. 

– Vi måste självklart vara förberedda, men det gäller att hålla huvudet lite kallt, säger han till SvD.

Han menar att det fortfarande är oklart hur smittsam varianten är, men också att det är oklart hur stor chans det är att den muteras vidare.  

– Det är det vi måste avvakta och det är först när vi vet om det är en variant som sprids väldigt kraftigt som vi kan börja fundera på omfattande åtgärder, säger Sällberg till tidningen.

Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten tror också att man den nya muterade varianten kommer upptäckas i Sverige. 

”Intensifierad övervakning av varianter pågår och vi räknar med att hitta fall i Sverige också eftersom det visat sig finnas spridning till flera andra länder i Europa”, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Karin Tegmark Wisell, i en kommentar till Expressen.

Tegmark Wisell menar att Folkhälsomyndigheten tar varianten på största allvar. 

”Utöver att följa utvecklingen noga finns sedan i fredags (26/11) en myndighetsrekommendation om att alla resenärer från södra Afrika inte bara ska testas för covid-19 vid ankomst till Sverige utan också på dag fem, samt stanna hemma under sju dagar efter hemkomsten.”

TV: Piller mot covid-19 på gång: ”Mer verksamt”