Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexutpressade män med bilder på flickor

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Männen trodde att de köpte lättklädda bilder av en ung flicka. Men i själva verket var det två unga killar som satt i system att utge sig för att vara en ung tjej och sälja bilder.

De två kontaktade sedan köparna – och tvingade dem att betala flera tusen kronor för att inte polisanmälas – och hängas ut i social medier för att ha köpt barnporr.

De två unga männen, 24 och 18 år gamla, upprepade flera gånger samma utpressningsvariant: de utgav sig för att vara en minderårig tjej som sålde lättklädda bilder. När de sedan, mot betalning, skickat bilderna till manliga köpare kontaktades dessa och uppmanades swisha mer pengar, annars skulle de hängas ut för att ha köpt sexbilder på minderåriga och polisanmälas.

Betalade tusentals kronor

Och männen betalade: en betalade 4 000 kronor, en annan 10 000 kronor och ytterligare en sammanlagt 14 000 kronor. Sammanlagt lyckades de två tvinga sju män att betala tiotusentals kronor för att slippa hängas ut som barnporrköpare.

De två männen har nekat till brott, i polisförhör skyller de två på varandra. 

Nu har Helsingborgs tingsrätt meddelat dom i ärendet. Rätten bedömer att det är de två åtalade som stått bakom hoten mot de bildköpande männen, man har också bedömt att de utpressade männen förde över pengar till de två åtalade, och flera andra personer – bland annat två kvinnor, som de två åtalade kontrollerade.

Tingsrätten konstaterar vidare att de utpressade männen köpt vad som skulle kunna vara barnpornografi, men att det inte i något fall är köparna som tagit initiativ till köpet.

Döms för flera brott

Den 24-årige mannen döms för utpressningen, men även för ett antal andra bedrägerier, bland annat för att ha lurat en köpare på en åkgräsklippare i en affär på Blocket. Han döms dessutom för att tillsammans med en 20-åring ha rånat två unga killar med en pistolattrapp.

24-åringen döms till två år och sex månaders fängelse.

18-åringen döms för utpressning till skyddstillsyn. Samma straff får den 20-åring som genomförde rånet tillsammans med 24-åringen.