Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två av tre svenskar ger pengar till välgörenhet

Svenskarna blir allt mer givmilda. I dag skänker två av tre svenskar pengar till olika hjälporganisationer. 

- 2005 var ett rekordår. Då skänkte det svenska folket 5,3 miljarder kronor. Jag tror att 2008 kan bli ett lika bra år, säger Erik Zachrison, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (Frii).

Den rådande finanskrisen har inte fått det svenska folket att hålla i sina plånböcker när det gäller att hjälpa de utsatta. 2007 skänkte svenskarna 4,5 miljarder kronor till olika hjälporganisationer – i år ser siffran ut att bli ännu högre.

 – Många donerar regelbundet via autogiro och det ska det mycket till för att de ska hoppa av. 2005, tsunamiåret, var ett rekordår. Då skänkte det svenska folket 5,3 miljarder kronor. Jag tror att 2008 kan bli ett lika bra år, säger Erik Zachrison.


Företagen snålare

 Det finns dock en givargrupp så blivit lite snålare sedan finanskrisen, de svenska företagen.

 – Men de står ändå för en liten del av de pengar vi får in, Bara två, tre procent.

 Resten av donationerna står privatpersoner för.

 – Vi brukar kalla våra givare för "Gerd givare". Sju av tio givare är nämligen kvinnor. Det är hennes gåvor vi lever på, säger Erik Zachrison.

 Så här i juletid blir svenskarna extra givmilda. Donationerna som ges i november och december står för 25 procent av den totala summan på ett år. Traditionellt donerar de boende i de stora städerna mest, som Göteborg. Malmö och Stockholm

 – Detsamma gäller universitetsstäder som Umeå, Örebro och Linköping, säger Erik Zachrison.


Förtroende viktigt

 I dag skänker två av tre svenskar pengar till hjälporganisationer. Varje familj skänker i genomsnitt cirka 1 500 kronor per år.

 Nu är frågan hur man ska fånga upp den sista tredjedelen. Erik Zachrison tror att den kvalitetskod som införs den 1 januari 2009 kan vara ett sätt.

 – Den innebär bland annat att organisationen måste berätta vilka mål de har, hur arbetet leds och vad de donerade pengarna ska användas till. Det handlar om att bygga upp förtroendet för hjälporganisationerna och hålla det förtroendet högt.