Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två anhållna för
grov utpressning

Kammaråklagare Bo Albrektsson och hans kollega Anna Palmqvist leder gemensant förundersökningen.Foto: Per Nilsson

Tidigt i går morse anhölls två män i Malmö och Lund som misstänks ligga bakom tusentals fall av grova bedrägerier men också grov utpressning. I polisutredningen förekommer tungt kriminella som tillhör Skånes grovt organiserade brottslighet och totalt har ett 20-tal personer gripits.

Under tisdagen hölls en presskonferens med anledning av tillslaget.

De två anhållna männen, en 20-årig Lundabo och en 21-årig Malmöbo misstänks ha gått extremt hårt fram och varit hotfulla mot sina offer som finns spridda över hela Sverige. Ytterligare några personer har nu delgivits misstanke och anhållits.

Affärsidén har gått ut på att kräva företagare på stora summor för abonnemang på internetannonser som de aldrig beställt.

Hotar offren

Ett krav kan vara på 21 000 kronor. Om offret inte betalar hotar männen bakom bolaget med kronofogden. Och om man vill avbeställa så kräver bolaget kunden på 16 000 kronor.

Den 20-årige lundabons verksamhet har uppmärksammats av IT-specialisten Peter Forsman.

Han har på sin privata blogg Varningskollen kartlagt Lundabons metoder.

– I all sådan här verksamhet handlar det om att följa pengarna och de som har betalat har gjort det till ett bolag i England, säger han.

Flera har gripits

Den 20-årige Lundabon, som anhölls kl 9.50 i går, har varit registrerad som vd i just det bolaget. Den senaste registrerade styrelseledamoten i bolaget är en kvinna bosatt i Skåne som dömts för bland annat snatteri och narkotikabrott.

Kammaråklagare Bo Albrektsson och hans kollega Anna Palmqvist leder gemensant förundersökningen.

– Jag vill just nu inte kommentera någonting kring det här eftersom det vidtas en del åtgärder, säger Bo Albrektsson.

En av åtgärderna är att polisen letar efter bevismaterial genom att göra husrannsakningar. Totalt har ett 20-tal personer har gripits och Albrektsson utesluter inte att fler misstänkta kan komma att gripas.

Genomfört tusen förhör

I enbart den här utredningen så har polisen genomfört minst tusen förhör. En kartläggning av alla inblandade har också visat att det finns kopplingar till tung kriminella.

Minst tre personer med kopplingar till ett kriminellt gäng och grov organiserad brottslighet i Skåne förekommer i utredningen, enligt en källa som Kvällsposten talat med.

 

 

 

 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!