Två anhållna efter SvP:s möte i Malmö

En man i 25-årsåldern och två ännu oidentifierade kvinnor anhölls efter oroligheterna vid Svenskarnas partis möte i Malmö. Mannen är nu släppt.
Foto: Tomas Leprince

Tre personer, två kvinnor och en man, anhölls efter våldsamheterna i Malmö vid nazistiska Svenskarnas partis torgmöte.

Mannen släpptes under söndagen.

Under demonstrationerna i Göteborg ska ytterligare en person tagits in av polis:

– Man tog en person som man kände igen från Malmödemonstrationerna i går. Personen är misstänkt för olaga hot och våld mot tjänsteman, uppger Björ Blixter, polisens presstalesman.

De tio personer som vårdats på sjukhus har alla skrivits ut.

Tre personer anhölls efter våldsamheterna vid nazistiska Svenskarnas partis (SVP) torgmöte i Malmö i går.

En man i 25-årsåldern som senare släpptes under söndagen, samt en ännu oidentifierad kvinna, misstänks för våldsamt upplopp efter att ha försökt ta sig förbi polisens avspärrningar på ett våldsamt sätt.

Ytterligare en oidentifierad kvinna misstänks för överträdelse av maskeringsförbudet, uppger Maya Forstenius vid Skånepolisen.

Man med två hammare

Totalt greps sex personer och de tre övriga är frisläppta efter förhör och åklagarbeslut:

En man misstänks för våldsamt motstånd efter att ha försökt ta sig förbi polisens avspärrning, en man misstänks för olaga vapeninnehav efter att polisen tagit honom med två hammare, och en man misstänks för våld mot tjänsteman efter att ha kastat flaskor mot en ryttare på polishäst.

Tio personer har vårdats på Skånes universitetssjukhus i Malmö för skador i samband med oroligheterna.

Skadorna bedömdes som lindriga och samtliga tio personer kunde lämna sjukhuset under kvällen och natten, säger Louise Ercolino på Region Skånes pressjour.

Ska göra anmälan

Polisen kommer att anmälas för mordförsök för sina insatser vid demonstrationen.

Johannes Tollesson, som är aktiv inom antirasismen och vänsterrörelsen, har startat en namninsamling för en polisanmälan. Vid lunchtid på söndagen hade över 1 500 personer skrivit under uppropet, som även gått ut via en nystartad Facebook-grupp.

– Jag skakade inombords när jag såg bilder och filmer på polishästar som red över människor. Det här är brutalt och skrämmande. Man kan inte agera på det här sättet, säger han.

Polisen anmäler sig själv

Johannes Tollesson tänker upprätta en anmälan för mordförsök i minst tre fall, samt flera fall av grov misshandel.

– Jag tänker lämna in anmälan den 1 september för att hinna få in så mycket information som möjligt. Men det är också viktigt att få in den i god tid innan valet så politikerna ska hinna ta debatten, säger han.

Skånepolisen kunde under söndagen inte svara på om det kommit in några andra anmälningar mot polisen.

Informatören Maya Forstenius säger dock att polisen själva har upprättat en anmälan för händelserna där personer blivit skadade i samband med polisingripande.

– Jag utgår ifrån att man gjorde det redan under gårdagen, säger hon.

Ärendet kommer att utredas av Riksenheten för polismål.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!