Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två äldre rånade under en timme

Under en dryg timme slog bedragare under tisdagen till mot två äldre i Malmö.

Upplägget var detsamma och händelserna inträffade i närheten av varandra. Polisen uppmanar till försiktighet.

– Med tanke på att det här tillvägagångssättet är så vanligt ska man alltid be om id-kort eller på annat sätt försöka kontrollera vem det är som står där. Och misstänker man att det är något som inte stämmer så ska man ringa polisen, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral.

Under förevändningen att han skulle kontrollera vattnet knackade en man vid 15-tiden på hos en kvinna i 95-årsåldern i södra Malmö. Mannen släpptes in i bostaden men när mannen lämnat upptäckte kvinnan att det saknades smycken från hennes bostad.

– Det här med att lura sig in hos äldre under förevändningen att man ska kontrollera vattnet är ett tillvägagångssätt som man använt sig av under en tid. Det är något man använder sig av, säger Maya Forstenius.

Och bara en dryg timme senare var det ytterligare en äldre kvinna i närheten som fick påhälsning. Även denna gång berättade den okände mannen att han var utsänd för att kontrollera vattnet i bostaden. Och återigen upptäckte brottsoffret att det saknades något från bostaden, den här gången kontanter.

– I de här fallen, det är en ensam man och det finns en geografisk närhet, så det går inte att utesluta att det rör sig om samma man, säger Maya Forstenius.

Rubriceras som stöld

Polisen har tagit upp anmälan i de båda fallen.

– Jag vet inte vad som framkommit rörande signalement, men det har man så klart larmat ut till patruller i området.

Händelserna rubriceras som stöld med tillägget åldringsbrott då det rör sig om äldre personer som utsatts. Det finns ingen frihetsberövad i samband med händelserna.