Tre äldre döda – tros ha matförgiftats

På äldreboendet Brunnsgården finns ett centralkök som tillagar all mat till boenden i kommunen.
Foto: Peo Möller
Under helgen kom det rapporter om att flera äldre på vårdboenden i Ljungby kommun insjuknat i svår magsjuka med kräkningar och diarré efter att ha ätit en hallonparfait.
Foto: Peo Möller
Nu misstänks den ha orsakat tre personers död och matförgiftat ytterligare 65 personer.
Foto: Peo Möller
Kommunhuset i Ljungby.
Foto: Peo Möller
Boven i dramat är hallon från en hallonparfait som inte hettats upp vid tillagningen.
Foto: Tomas Leprince
Det är i Ljungby kommun som ett 60-tal personer på äldreboenden har matförgiftats.
Foto: Googlemaps
1 / 7

De äldre på boendena i Ljungby fick en hallonparfait till efterrätt i fredags.

Nu misstänks den ha orsakat tre personers död och matförgiftat ytterligare 65 personer i ett stort utbrott av calicivirus.

Allt på grund av att de importerade hallonen inte upphettats som de ska.

– Om hallonen upphettats så skulle detta inte ha hänt, säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen i Kronoberg.

Under helgen kom det rapporter om att flera äldre på vårdboenden i Ljungby kommun insjuknat i svår magsjuka med kräkningar och diarré.

Två personer drabbades så allvarligt att de fördes till sjukhus.

Men deras liv gick inte att rädda.

Även en tredje person som vårdats på sjukhus avled på tisdagen, och ytterligare ett 60-tal personer har smittats, rapporterar SVT Småland. 

Enligt kommunens informationschef fanns de drabbade personerna på flera olika vårdboenden.

På boendet Brunnsgården finns ett centralkök som tillagar all mat och den rätt som pekas ut som boven i dramat är från i fredags.

Rördes ner direkt i desserten

Då serverades det en kycklingrätt och till efterrätt en frusen rätt med hallon.

Enligt kostchefen i kommunen serverades en hallonparfait där bären möjligtvis inte kokats. Uppgiften bekräftas av kommunens informationschef Carina Karlund för Kvällsposten.

– 65 personer har insjuknat och i dag på förmiddagen fick vi besked om att två personer avlidit. Vi vet inte orsaken, men en frusen efterrätt med hallon har pekats ut som boven i dramat, säger hon.

Enligt smittskyddsläkaren i Kronoberg, Arne Runehagen, kan man till nästan hundra procent slå fast att den aktuella efterrätten med hallonen är orsak till det aktuella utbrottet.

– De frysta hallonen har inte hettats upp, utan rörts ner direkt i efterrätten med grädde och ägg. Uppgiften har bekräftats av personalen i köket. Om hallonen upphettats skulle detta inte ha hänt, säger han.

På måndagseftermiddagen fick smittskyddet i Kronobergs län bekräftat att de prover som tagits på sex patienter i samtliga fall varit smittade med calicivirus.

– En tredjedel av alla som ätit av maten har blivit smittade säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen.

Brunnsgården.
Foto: Peo Möller

Just nu tas prover från de insjuknande som ska analyseras.

Smittan bekräftad

Maten från centralköket levereras även till äldre som bor utanför de aktuella vårdboendena. De fick av leveransskäl en annan efterrätt och blev inte sjuka. Det fanns även äldre som bara åt av efterrätten och inte av huvudrätten - och blev sjuka.

– Därför kan vi slå fast att utbrottet kommer från den aktuella efterrätten. Vi har sex prover och bedömer att fallet är löst, säger Arne Runehagen.

Det är inte första gången den här typen av utbrott sker i Sverige. 2003 drabbades över tusen personer enbart i Kronobergs län och 17 dödsfall konstaterades.

– Den som vill vara säker med den här typen av mat bör koka hallonen. Viruset dör över 67 grader, säger Arne Runehagen.

De aktuella bären är producerade i Serbien och Runehagen tror att smittan kommer från den mänskliga hanteringen av bären.

– Det räcker att bärplockarna har en bristande hygien och inte är tillräckligt rena om händerna för att detta kan hända.

"Väldigt tragiskt"

Kostchefen i Ljungby kommun, Mariana Axelsson, ser allvarligt på det inträffade.

– Vi vill laga mat från grunden med hjärta. Vi erbjuder två rätter och efterrätt varje dag. Jag tycker vi gör bra mat. Det här är väldigt tragiskt. När det drabbar äldre så är de redan svaga, säger hon.

Hallonen som serverades har nu stoppats.

– Hallonen serveras förstås inte längre. Så vi räknar med att inga fler insjuknar och att det kommer ge mig sig under veckan, säger smittskyddsläkaren Arne Runehagen.

Frysta, importerade hallon är sedan tidigare en känd smittkälla.

– Vi har haft 28 stycken utbrott av vinterkräksjukan mellan 2003 och 2012 som kan härföras till hallon, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Vad beror det på att just hallon är en sådan smittbärare? 

– Det är många som funderat på det. Det är ganska lik odling på björnbär, röda vinbär och andra typer av bär, men vi har inte haft några utbrott på andra typer av bär. Så det är mystiskt. Men viruset överlever bra på hallon jämfört med andra bär.

Att svenskar äter mycket hallon är också en bidragande orsak.

– Vi äter otroligt mycket hallon. I södra Europa, som Spanien och Grekland tycker de att andra smittkällor som musslor och ostron är problemet. Men eftersom vi äter förhållandevis mycket hallon så blir vi ofta sjukare av det.

Hur ska man göra för att undvika att smittas av frysta hallon? 

– Man ska koka dem i ungefär en minut. Det står i våra kostråd för vård och omsorg, säger Åsa Rosengren.

CALICIVIRUS

Calicivirus orsakar stora återkommande årliga epidemier i samhället, framförallt på vinterhalvåret. Calicivirus är också vanligt som smitta på sjukhus,
Inte sällan måste hela sjukhusavdelningar stängas för sanering. Flera livsmedelsburna utbrott rapporteras årligen. Djupfrysta importerade hallon, ostron och livsmedel som förorenats av en sjuk person är vanliga orsaker till utbrotten


Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber. Sjukdomen är självläkande inom några dygn. Återinsjuknanden är ganska vanliga.


Källa: Folkhälsomyndigheten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!