Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två 90-åringar rånade – tros ha blivit förföljda

Foto: Google maps

Under fredagseftermiddagen har två fall av åldringsbrott inträffat i Malmö.

I båda fallen är det män i 90-årsåldern som blivit rånade i sina tapphus, teorin är att de blivit förföljda.

– Det råder inga tvivel om att tillvägagångssätten liknar varandra, säger Rickard Lundqvist vid polisens ledningscentral.

Båda fallen har flera likheter och skedde nära varandra i både tid och rum.

Första larmet fick polisen vid 14.50 på fredagseftermiddagen. En man i 90-årsåldern hade då blivit rånad i trapphuset till sin bostad i närheten av Slussplan i Malmö.

Enligt polisen ska en ensam gärningsman tagit kontakt med 90-åringen utomhus i närheten och därefter följt efter honom utan att bli upptäckt.

– Målsägande har befunnit sig utomhus vid ett parkområde i närheten. Där har gärningsmannen tagit kontakt med honom och försökt pracka på honom saker, vilket han avböjt och sedan lämnat. Han har inte märkt att han är förföljd. Men när målsägande är i sitt trapphus dyker samma man upp, säger Rickard Lundqvist.

Gärningsmannen följde efter åldringen ända till hans trapphus. Där tvingade han till sig 90-åringens plånbok med våld.

– Det här handlar om åldringsbrott. Äldre personer anses som en särskilt utsatt grupp. Inte nog med att man har gett sig på en människa och avtvingat människan gods eller kontanter, man har även gjort det mot en särskilt utsatt grupp, säger Rickard Lundqvist.

Vid 16.11 kom ytterligare ett liknande fall till polisens kännedom.

Det är en man i 90-årsåldern som hade varit vid en närliggande bankomat och tagit ut kontanter. Sedan misstänks mannen ha blivit förföljd till sin bostad på Värnhem. Gärningsmannen ska ha dykt upp vid bostaden och hållit fast mannen för att på så vis komma över hans plånbok.

Gärningsmannen använde våld

Ingen av de drabbade männen fick några fysiska skador enligt polisen. 

– I båda fallen använder gärningsmannen våld, jag vill inte gå in på detaljer kring det, säger Rickard Lundqvist.

Polisen upprättar två anmälningar om rån. Det är oklart om de båda rånen har något samband. 

– Det råder inga tvivel om att tillvägagångssätten liknar varandra, men det är för tidigt att säga att de har ett samband. Det är nära geografiskt och nära i tid. Båda målsägande är män i 90-årsåldern, säger Rickard Lundqvist.

Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt gärningsman men patruller har varit och pratat med båda de drabbade männen.

Nu tar de tacksamt emot tips från allmänheten.

– Vi är alltid tacksamma för tips från allmänheten om iakttagelser som sticker ut. Eftersom målsägande vid Värnhem har tagit ut pengar vid en bankomat så är det inte så långsökt att tänka sig att någon kan ha observerat att någon gått efter honom. Där kan det även finnas kameraövervakning. I det andra fallet kan någon ha sett hur någon tagit kontakt med mannen i parken. Har man tips är man välkommen att ringa 114 14, säger Rickard Lundqvist.