Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4-profilens mardröm: ”Då är min karriär över”

Tårarna efter vinsten av ”Sveriges mästerkock” – vann trots misstaget
Hunden Elsa är Mischa Billings ständiga följeslagare. Hunden ger mig ett härligt liv med långa promenader. Dessutom doftar hon underbart gott, säger Mischa.
Foto: Privat
Mischa Billing, 54, är expert och domare i det populära matlagningsprogrammet ”Sveriges Mästerkock”
Foto: Privat

Mischa Billing, 54, expert i det populära matlagningsprogrammet ”Sveriges Mästerkock”, har en av landets främsta näsor.

I coronatider känner hon oron för sin speciella förmåga – att bli av med sitt utvecklade lukt- och smaksinne

– Det hade förstås varit en katastrof. Då hade jag varit tvungen att hitta på något helt annat, säger Mischa Billing. 

I kväll startar den elfte upplagen av ”Sveriges Mästerkock” i TV4. Programmet är det största i genren och brukar varje vecka ha över en miljon tittare.

För sjunde året i rad finns skåningen Mischa Billing, 54, med som en av de skarpslipade domarna.

Hon är vin- och matexpert, utbildad sommelier och lektor i måltidskunskap. Hälften av arbetsiden undervisar Mischa Billing studenter vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet. 

Nu startar Sveriges populäraste matlagningsprogram igen, ”Sveriges Mästerkock”. Förutom Mischa Billing agerar stjärnkockarna Markus Aujalay och Tom Sjöstedt domare..
Foto: TV4

Den andra halvan upptas i princip av inspelningarna av det populära tv-programmet. De pågår under tre månader på hösten. Varje program tar två dagar att spela in.

– Jag tänkte egentligen säga nej till erbjudandet om att delta. Men castingtjejen stod på sig och från min andra arbetsgivare var det grönt ljus.

Plötsligt stod Mischa Billing framför en provfilmning som tog henne rakt in i svenska folkets vardagsrum.

Mischa Billing beskrivs ha en av Sveriges främsta näsor. Hon forskar på upplevelser av doft och smak och hur människor kommunicerar upplevelser inom det området.

I årets upplaga av tv-programmet med amatörkockar agerar Mischa Billing bestämd domare tillsammans med stjärnkockarna Markus Aujalay och Tom Sjöstedt. Legendaren Leif Mannerström har efter många år tackat för sig och hoppat av produktionen.

Blyg av sig

– Jag gillar egentligen inte att se mig själv i tv. Det beror nog på att jag inte är så exhibitionistisk i min läggning. Jag är innerst inne lite blyg av mig, avslöjar Mischa Billing.

Erfarenheten från tv är det dock inget fel på. Redan 1995 debuterade hon som vinexpert hos Jesper Aspegren i SVT-programmet ”Aspegren mitt i maten”.

Om svenska folkets vindrickande säger hon:

– För 30 år sedan dracks det ”Husets vin”. Nu är kunnandet och intresset för vin fantastiskt mycket bättre.   

Inspelningarna av årets upplaga av ”Sveriges Mästerkock” blev speciella på grund av coronasmittan.

– Det blev en modifierad tävling. Dessutom testades vi flera gånger under inspelningarna. Det hade så klart inneburit en katastrof om smittan slagit rot i produktionen, säger Mischa Billing.

Vidtagit försiktighetsåtgärder

Privat har hon också vidtagit extra försiktighetsåtgärder under pandemin.

– Jag har som andra nästan satt mig i karantän. Jag träffar inte så mycket folk och väljer udda tider när jag måste handla.

Mischa Billing säger också att hon undviker trängsel och att flyga.

– Jag har läst om personer som mist både doft och smak efter att ha varit sjuka. Det skulle vara jättetufft för mig. Då skulle min karriär vara över och då måste jag hitta på något annat.

Sina elever i Grythyttan har Mischa Billing inte träffat fysiskt sedan i våras.

– Jag känner att våren blir avgörande för hur vi ska leva i fortsättningen, säger hon.

Mischa Billing var ordförande i Svenska Sommelierföreningen 1999−2003 och blev generalsekreterare i sommelierernas världsamfund år 2003.

Hon är även ledamot i Svenska vinakademien och finns avbildad i Akademiska Föreningens Nasoteket i Lund som näsa nr 87.

Har du alltid haft bra doftsinne?

– Ja, det har jag. Som barn gillade jag rena tydliga smaker och mat som var vällagad. Jag hatade att få maten ihopblandad på tallriken.

Helst ville Mischa Billing ha mammas hembakade kavring med smör och slanggurka. Även mammas bruna sås och mormors vällagade mat stod högt i kurs.

Hyllar hunddoften

I dag kan Mischa Billing hylla doften av sin egen hund Elsa, en åttaårig dansksvensk gårdshund.

– Hennes tassar doftar härligt, som nypoppade popcorn eller nyrostat bröd. Hon luktar faktiskt väldigt gott.

Sedan 20 år tillbaka bor Mischa Billing i Stockholm. Men hon har föräldrarna kvar i Skåne och eget torp, en gammal statarlänga, på Romeleåsen.

– Där är jag så ofta jag kan, det är lite min plats på jorden, säger hon.


En av domarna i Årets Mästerkock

Namn: Mischa Billling

Ålder: 54

Bor. Södermalm i Stockholm. Ursprungligen från Lund.

Familj: Stor.

Föredrar: Viner med lite mognad.

Motto: Bestäm dig för om det är maten eller vinet som är det viktiga vid måltiden. Blanda inte så många smaker.

Aktuell som: Domare i ”Årets Mästerkock, premiär i TV4 den 13 januari.



 TV: Här filmas vargen mitt i Örkelljunga

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!