Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV3 i ny krimsatsning med Sven-Erik Alhem

Programmet "Mordet" kommer i fem delar att rekonstruera fem olika mordfall. Programmet är ett samarbete med brottsofferjouren där Sven-Erik Alhem ordförande.Foto: Lasse Svensson

TV3 satsar på brott och mord i vår.

Nya programmet "Mordet" är ett samarbete med brottsofferjouren som fokuserar på de anhöriga.

– De får ständiga påminnelser om det enorma trauma som man som anhörig har varit med om. Det läker aldrig. Det finns med en hela livet, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Till våren är det säsongsstart av TV3:s "Mordet". Ett program i fem delar som utforskar de mörka sidorna hos människor.

Under av varje avsnitt rekonstrueras ett mordfall där offret är huvudpersonen och gestaltas av en skådespelare.

Men mycket av fokus kommer annars att ligga på den anhöriga - något som väckt en del känslor.

– Man har jobbat i nära samarbete med de anhöriga och har visat filmen i sin helhet för dem, först gav de sitt medgivande till att medverka, och sedan fick de se hela filmen i närvaro av TV3-företrädare så att de verkligen fick se vad det är frågan om innan det sänds, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Känsligt ämne

Alhem själv har en central roll i produktionen av TV3:s nya kriminalprogram. Han är i dag Brottsofferjourens ordförande och programmet är en produkt av ett samarbete mellan TV3 och just brottsofferjouren.

– De hade samråd med oss och hur vi såg på själva idén. Det är alltid känsligt när det kommer till gärningsmanna-, brottsoffer- och anhörigperspektiv. Vi fick se en film presenteras för oss fullt ut och vi tyckte att den var väldigt fint gjord, man lyfte fram anhörigperspektivet. Annars brukar det handla väldigt mycket om gärningsmannaperspektivet.

Hur reagerar brottsoffrena på att händelserna de varit med om tas upp på nytt?

– Jag har pratat med många anhöriga till mordoffer och de har ofta berättat för mig hur det väldigt ofta tystnar omkring dem efter att den mediala uppmärksamheten och rättegångarna är över. Då sitter de bara där med sitt trauma och sitt livslånga lidande.

– Men här blir det fem fall där man lyfter fram anhörigperspektivet och då är det också en del i läkandeprocessen, eftervården och minnet av den som blivit mördad. De har tyckt att det här var väldigt bra.

Ökad beredskap

Brottsofferjouren kommer att närvara i programmet i form av att man kommer att chatta med tittarna.

– Vi kommer att ha en ökad beredskap när väl de här filmerna visas. Vi kommer att medverka men jag kommer inte att sitta som Leif GW Persson, säger Alhem.

– Det är bra med uppmärksamhet kring vår organisation. Det är viktigt att få veta var man kan söka kontakt om man behöver mer upplysning än vad man kan få genom polisen.

Vad är det värsta med att sörja mordoffer?

– En livstidsdömd kommer efter tio års verkställdhet att en gång per år att ansöka om livstidsstraffet ändrat till ett tidsbestämt straff och varje gång står det en notis om detta i tidningen. Det blir en påminnelse. Och sedan tänker man på studentexamen att "oj, nu skulle ju hon eller han ha varit med". De får ständiga påminnelser om det enorma trauma som man som anhörig har varit med om. Det läker aldrig. Det finns med en hela livet.