Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV-succén fortsätter för Skånes djurpark

I flocken finns i dag fyra visenter. "Tre kor och en tjur. Alla korna väntar kalvar när som helst så snart blir de fler", berättar Anna Blinkowski.
Foto: SKÅNES DJURPARK
Anna Blinkowski är zoologisk chef i Skånes djurpark. "Jag är lite starstruck av Fåret Shaun", skrattar hon.
Foto: Tomas Leprince
Visenten är Europas största levande däggdjur.
Foto: SKÅNES DJURPARK
Tittut! Även visenter är nyfikna.
Foto: SKÅNES DJURPARK
Visenterna har precis fått ett nytt, större hägn med en mer varierad miljö och en visentskog.
Foto: SKÅNES DJURPARK
Veterinären Karl Johan Nordfeldt har blivit kändis på kuppen i och med tv-programmet Veterinärerna.
Den 18:e juni flyttar Tv-kändisen och barnens favorit Fåret Shaun och hans vänner in på Skånes djurpark.
Foto: Christian Örnberg
1 / 7

Skånes djurparks alla djur har gjort succé i TV-programmet Veterinärerna.

- Och vår veterinär Kalle har blivit en lokal kändis, skrattar Anna Blinkowski zoologisk chef i parken.

- Nu har dessutom TV4 börjat spela in ytterligare 50 avsnitt, avslöjar hon.

Det är mycket på gång i anrika Skånes Djurpark.

Norska Lund Gruppen som numera driver parken satsar 100 miljoner kronor på parken under en tioårsperiod. 

Så här på vårkanten är det också dags för många av djuren att få ungar. I dagarna fick visenterna ett helt nytt hägn, vilket filmades av Veterinärerna.

- Vi har fyra visenter just nu, tre kor och en tjur. Alla korna väntar kalvar när som helst så snart blir de fler, berättar Anna Blinkowski.

- Det nya hägnet ligger i den övre delen av parken med en hel del skog, en visentskog. Lite större än tidigare och en mer varierad miljö, säger hon.

Skånes djurpark väntar smått

Skånes djurpark är med i ett bevarandeprojekt när det gäller just visenter, som är Europas största levande däggdjur.

- På olika håll i Europa försöker man återskapa ett naturvärde av övergivna lantbruksmarker, bygga upp det ursprungliga djurlivet och miljön. Nu hoppas vi att några av de kalvar vi väntar ska få bli en del av det. Nyligen har man planterat ut visenter i Polen, Ukraina, Litauen och Ryssland.

Men det är fler djur som väntar smått.

- Vi har faktiskt en älgko som har värkar just nu. Håller på att spana på henne. Två år på rad har hon fött 6 maj, det är faktiskt lite otroligt. Vi får se om håller sig till samma i år.

Men även killingar, lamm, kaniner och kycklingar har fötts. Det väntas också kronhjortar och dovhjortar fram emot mot sommaren. 

- Och så har vi fått två järvungar och väntar vargvalpar, troligen i mitten av maj. Tiken är väldigt tjock. Hon fick två förra året, vi får se vad det kan bli nu.

Parken har i dag sex vargar. Under året har man skickat vargar till parker i Borås och Storbritannien.

- Vi har dessutom förfrågningar på två vargar till fram emot hösten.

Veterinärerna visas i TV4

Inspelningen av avsnitten till Veterinärerna görs under hela våren och fram till midsommar, sedan blir det inspelningspaus fram till hösten.

- Det vi spelar in nu kommer att visas i TV4 till hösten, berättar Anna.

- Det är jättekul och spännande att få dela med sig av vårt arbete med djuren på ett sätt som man inte ser som vanlig besökare. När vi är ute i hägnen och bakom kulisserna, fortsätter hon.

Och responsen från besökare och folk på orten är stor.

- Ja många barn kommer fram till djurvårdarna och berättar att de har sett dem på tv. Och frågar hur det gått för olika djur de sett på tv.

- Vår veterinär Kalle Nordfeldt har blivit lite lokalkändis. När han ska handla tacos till fredagsmyset så får han ofta prata djur i stället, skrattar Anna.

Fåret Shaun flyttar in

Snart ska också ytterligare ett djur flytta in i Skånes djurpark. Det rör sig om ingen mindre än tv-kändisen Fåret Shaun.

- Jag måste erkänna att jag är lite starstruck, säger Anna. Jag har barn och vi har tittat mycket på Shaun. Det känns väldigt speciellt att han ska flytta in i parken, fortsätter hon.

Efter noggrann undersökning visar det sig att fåret Shaun är av rasen Suffolk-får.

- Det är perfekt, Suffolk-får har vi i vår kollektion i parken, säger Anna Blinkowksi. Så Shaun får riktiga kompisar här.

- Serien är väldigt lekfull, fylld av humor och personligheter och djur som getter, får, grisar och ankor. Det är precis som i parken, fortsätter Anna. Det blir ett jättebra sätt för oss att lyfta fram lantgårdsdelen av parken i historien om fåret Shaun.

Fåret Shaun-landet är under full uppbyggnad och Shaun och hans vänner börjar snart sin resa mot Sverige. Lördagen den 18 juni räknar man med att de landar i parken och en stor invigning planeras.

Fåret Shaun

Fåret Shaun är skapad av brittiska Aardman Animations, som bland annat gjort "Wallace & Gromit" och "Flykten från hönsgården".

2007 fick Fåret Shaun en egen tv-serie som sänts i mer än 130 avsnitt över hela världen. Det har också gjorts en långfilm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!