I flocken finns i dag fyra visenter. "Tre kor och en tjur. Alla korna väntar kalvar när som helst så snart blir de fler", berättar Anna Blinkowski. Foto: SKÅNES DJURPARKI flocken finns i dag fyra visenter. "Tre kor och en tjur. Alla korna väntar kalvar när som helst så snart blir de fler", berättar Anna Blinkowski. Foto: SKÅNES DJURPARK
I flocken finns i dag fyra visenter. "Tre kor och en tjur. Alla korna väntar kalvar när som helst så snart blir de fler", berättar Anna Blinkowski. Foto: SKÅNES DJURPARK
Anna Blinkowski är zoologisk chef i Skånes djurpark. "Jag är lite starstruck av Fåret Shaun", skrattar hon. Foto: Tomas LeprinceAnna Blinkowski är zoologisk chef i Skånes djurpark. "Jag är lite starstruck av Fåret Shaun", skrattar hon. Foto: Tomas Leprince
Anna Blinkowski är zoologisk chef i Skånes djurpark. "Jag är lite starstruck av Fåret Shaun", skrattar hon. Foto: Tomas Leprince
Visenten är Europas största levande däggdjur. Foto: SKÅNES DJURPARKVisenten är Europas största levande däggdjur. Foto: SKÅNES DJURPARK
Visenten är Europas största levande däggdjur. Foto: SKÅNES DJURPARK
Tittut! Även visenter är nyfikna. Foto: SKÅNES DJURPARKTittut! Även visenter är nyfikna. Foto: SKÅNES DJURPARK
Tittut! Även visenter är nyfikna.  Foto: SKÅNES DJURPARK
Visenterna har precis fått ett nytt, större hägn med en mer varierad miljö och en visentskog. Foto: SKÅNES DJURPARKVisenterna har precis fått ett nytt, större hägn med en mer varierad miljö och en visentskog. Foto: SKÅNES DJURPARK
Visenterna har precis fått ett nytt, större hägn med en mer varierad miljö och en visentskog. Foto: SKÅNES DJURPARK
Veterinären Karl Johan Nordfeldt har blivit kändis på kuppen i och med tv-programmet Veterinärerna.Veterinären Karl Johan Nordfeldt har blivit kändis på kuppen i och med tv-programmet Veterinärerna.
Veterinären Karl Johan Nordfeldt har blivit kändis på kuppen i och med tv-programmet Veterinärerna.
Den 18:e juni flyttar Tv-kändisen och barnens favorit Fåret Shaun och hans vänner in på Skånes djurpark. Foto: Christian ÖrnbergDen 18:e juni flyttar Tv-kändisen och barnens favorit Fåret Shaun och hans vänner in på Skånes djurpark. Foto: Christian Örnberg
Den 18:e juni flyttar Tv-kändisen och barnens favorit Fåret Shaun och hans vänner in på Skånes djurpark. Foto: Christian Örnberg

TV-succén fortsätter för Skånes djurpark

Publicerad

Skånes djurparks alla djur har gjort succé i TV-programmet Veterinärerna.

- Och vår veterinär Kalle har blivit en lokal kändis, skrattar Anna Blinkowski zoologisk chef i parken.

- Nu har dessutom TV4 börjat spela in ytterligare 50 avsnitt, avslöjar hon.

Det är mycket på gång i anrika Skånes Djurpark.

Norska Lund Gruppen som numera driver parken satsar 100 miljoner kronor på parken under en tioårsperiod.

Så här på vårkanten är det också dags för många av djuren att få ungar. I dagarna fick visenterna ett helt nytt hägn, vilket filmades av Veterinärerna.

- Vi har fyra visenter just nu, tre kor och en tjur. Alla korna väntar kalvar när som helst så snart blir de fler, berättar Anna Blinkowski.

- Det nya hägnet ligger i den övre delen av parken med en hel del skog, en visentskog. Lite större än tidigare och en mer varierad miljö, säger hon.

Skånes djurpark väntar smått

Skånes djurpark är med i ett bevarandeprojekt när det gäller just visenter, som är Europas största levande däggdjur.

- På olika håll i Europa försöker man återskapa ett naturvärde av övergivna lantbruksmarker, bygga upp det ursprungliga djurlivet och miljön. Nu hoppas vi att några av de kalvar vi väntar ska få bli en del av det. Nyligen har man planterat ut visenter i Polen, Ukraina, Litauen och Ryssland.

Men det är fler djur som väntar smått.

- Vi har faktiskt en älgko som har värkar just nu. Håller på att spana på henne. Två år på rad har hon fött 6 maj, det är faktiskt lite otroligt. Vi får se om håller sig till samma i år.

Men även killingar, lamm, kaniner och kycklingar har fötts. Det väntas också kronhjortar och dovhjortar fram emot mot sommaren.

- Och så har vi fått två järvungar och väntar vargvalpar, troligen i mitten av maj. Tiken är väldigt tjock. Hon fick två förra året, vi får se vad det kan bli nu.

Parken har i dag sex vargar. Under året har man skickat vargar till parker i Borås och Storbritannien.

- Vi har dessutom förfrågningar på två vargar till fram emot hösten.

Veterinärerna visas i TV4

Inspelningen av avsnitten till Veterinärerna görs under hela våren och fram till midsommar, sedan blir det inspelningspaus fram till hösten.

- Det vi spelar in nu kommer att visas i TV4 till hösten, berättar Anna.

- Det är jättekul och spännande att få dela med sig av vårt arbete med djuren på ett sätt som man inte ser som vanlig besökare. När vi är ute i hägnen och bakom kulisserna, fortsätter hon.

Och responsen från besökare och folk på orten är stor.

- Ja många barn kommer fram till djurvårdarna och berättar att de har sett dem på tv. Och frågar hur det gått för olika djur de sett på tv.

- Vår veterinär Kalle Nordfeldt har blivit lite lokalkändis. När han ska handla tacos till fredagsmyset så får han ofta prata djur i stället, skrattar Anna.

Fåret Shaun flyttar in

Snart ska också ytterligare ett djur flytta in i Skånes djurpark. Det rör sig om ingen mindre än tv-kändisen Fåret Shaun.

- Jag måste erkänna att jag är lite starstruck, säger Anna. Jag har barn och vi har tittat mycket på Shaun. Det känns väldigt speciellt att han ska flytta in i parken, fortsätter hon.

Efter noggrann undersökning visar det sig att fåret Shaun är av rasen Suffolk-får.

- Det är perfekt, Suffolk-får har vi i vår kollektion i parken, säger Anna Blinkowksi. Så Shaun får riktiga kompisar här.

- Serien är väldigt lekfull, fylld av humor och personligheter och djur som getter, får, grisar och ankor. Det är precis som i parken, fortsätter Anna. Det blir ett jättebra sätt för oss att lyfta fram lantgårdsdelen av parken i historien om fåret Shaun.

Fåret Shaun-landet är under full uppbyggnad och Shaun och hans vänner börjar snart sin resa mot Sverige. Lördagen den 18 juni räknar man med att de landar i parken och en stor invigning planeras.

Susanne Lindén
Susanne Lindén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag