Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-profilen Malin Olssons rädsla under graviditeten

Malin Olsson var så sent som under sommaren aktuell med tv-programmet Sommarlov på SVT.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Malin Olsson tillsammans med kärleken Simon Peyron, känd sångare från Melodifestivalen och metalbandet Outtrigger.
Foto: SVEN LINDWALL

SVT-profilen Malin Olsson och artisten Simon Peyron väntar familjetillökning till våren. 

Men vägen dit har varit omvälvande. Så sent som förra året fick Malin veta att hon drabbats av hormonrubbningen hypotyreos – som kan göra det omöjligt för kvinnor att bli gravida.

– Det är en liten mirakelbebis, säger hon. 

Det började med att Malin Olsson tappade lite mer hår än vanligt. Hon kände sig trött, blev kall om händerna och orkade inte göra lika mycket som förr.

Symtomen försvann inte med tiden och till sist valde Malin att vända sig till vården för att få hjälp. Hon tänkte att hon kanske var på väg att bli utbränd och deprimerad.

– Jag gick till en läkare som tog blodprover. Då uppdagades det att jag hade subklinisk hypotyreos, berättar Malin. 

Hypotyreos innebär i korthet att den drabbade har brist på sköldkörtelhormon. Förutom de symptom som Malin Olsson själv upplevde kan den drabbade även få problem med minnet, gå upp i vikt, svullna upp i ansiktet och få ont i både leder och muskler.

”En total chock” 

Om sjukdomen inte behandlas med sköldkörtelhormon kan den även göra det svårare för kvinnor att bli gravida.

– Min läkare tyckte inte att mina värden var så illa att jag behövde medicineras. Men i förbifarten frågade han om jag hade barn och om jag planerade att skaffa fler barn. Jag tyckte det var en i sammanhanget konstig fråga, berättar Malin. 

– Det var ingenting jag hade funderat på där och då. Men jag sa att jo, jag kan väl tänka mig att få fler barn. När jag berättade det så sa läkaren att vi behövde sätta in medicinering direkt.  

https://www.instagram.com/p/CIQIJqUjjel/?igshid=becp7igo9eg8

Malin Olsson fick dottern Blanka i april 2017 och efter sin sjukdomsdiagnos hade hon egentligen börjat förlika sig med tanken på att det kanske aldrig skulle kunna bli några fler barn för henne och Simon.

Men så en dag uppenbarades ett plus på graviditetstestet.

– Det var en total chock och väldigt speciellt att få beskedet, vi hade inte räknat med det. Men nu har vi börjat landa och det känns jättefint att det här barnet kommer till oss, säger Malin.

Tv-inspelningarna har fortsatt 

Hur har graviditeten varit så här långt? 

– Det har gått jättebra och jag mår superbra. Jag har bara haft enkla graviditeter och jag har ingenting att klaga på. Jag vet inte hur det är att som gravid behöva sitta och kräkas vid toaletten, säger Malin. 

Har det varit annorlunda att vara gravid nu 2020, under den här pandemin som aldrig verkar ta slut?

– Ja, det är deppigt. Men det som är den stora skillnaden är att man inte får ta med sin respektive till barnmorskan, det har varit totalförbud i flera månader.

– Det är svårt för en partner att förstå vad en kvinna går igenom under en graviditet. Jag tror det hjälper väldigt mycket även för en partner att få vara med under ett ultraljud, när man får se att det finns ett barn, med ett dunkande hjärta. 

Rädd för att bli sjuk

Trots den pågående pandemin har livet som programledare och tv-profil rullat på med en nästan obehindrad styrka för Malin Olsson. Under hösten har hon spelat in en helt ny säsong av SVT-programmet ”Vem bor här?” och från sitt hem i Malmö har hon vloggat om sitt liv med Simon Peyron och dottern Blanka. 

– Men jag har varit rädd för att bli sjuk eftersom det är jag som är huvudperson i mina program. Om jag inte hade kunnat fullfölja inspelningarna hade det kunnat påverka en halv säsong. Så rädslan för att bli sjuk har varit en stress hela hösten, säger Malin, och tillägger: 

– Fast nu kan jag börja pusta ut. Jag hade min sista inspelning i tisdags och jag har inte varit sjuk alls under hösten. Jag har ändå spelat in fyra olika program! Så det är helt otroligt att jag lyckats hålla mig frisk. 

Vad väntar framöver i tv-världen då? 

– Oj, gud... Först ska vi fira jul med familjen och då ska vi vara hemma hos oss, men det får bara vara precis rätt antal personer. Sedan blir det jobb nästa vår igen, men då får jag ta det lite lugnare eftersom jag jobbar hårt under hösten.

– Någon gång i februari går jag väl på mammaledighet. Mitt ansikte kommer rulla på tv under året, samtidigt som jag ligger hemma och ammar en bebis. Så det kan man få göra med gott samvete, avslutar Malin Olsson.

SE FLER NYHETER: 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!