Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-profilen hjälte vid dramatisk villabrand

Patrik Budda Ljungkvist från "Sveriges värsta bilförare" var på väg hem när han såg röken välla ut ur grannvillan. Han agerade blixtsnabbt och lyckades rädda familjen.Foto: Privat
"Efteråt när jag förstod hur det hade kunnat gå började jag gråta, jag tänkte på barnen. Skönt att det ändå gick så bra", säger han.Foto: Peter Magnusson/Värnamo.nu
När räddningstjänsten kom till platsen lämnade Patrik Budda Ljungkvist villan och gick hem. "Räddningstjänsten var på plats flera timmar efteråt, de fick såga upp flera hål i taket för att komma till branden", säger han.Foto: Patrik Ljungkvist
I året säsong av "Sveriges värsta bilförare" ska kändisar göra upp om titeln.Foto: Pressbild

På väg hem från ett möte såg tv-kändisen Patrik Budda Ljungkvist, 46, hur brandröken vällde ut ur grannvillan.

Han agerade blixtsnabbt och lyckades rädda trebarnsfamiljen ur det brinnande huset.

– Jag tvärnitade och kastade mig ur bilen, några minuter till så hade det kunnat gå riktigt illa, säger han.

Patrik Budda Ljungkvist, känd från sitt arbete i juryn i TV4:s "Sveriges värsta bilförare" var vid 22.40-tiden i torsdags kväll på väg hem efter ett möte i Värnamo kommunfullmäktige där han sitter som ledamot för Centerpartiet. När han var på väg att svänga in på gatan såg han hur det rök kraftigt ur ett hus.

– Det verkligen vällde ut rök ur stuprören och ventilationen, säger Patrik Ljungkvist som omedelbart insåg faran.

Tvärnitade bilen

Han tvärnitade bilen och slängde sig ut och sprang upp till villan.

– Jag visste inte om någon var hemma så jag bankade ordentligt på dörren. Familjen öppnade och förstod först inte vad jag ville, de hade inte förstått att det brann, något av barnen stod där i sin pyjamas.

Familjen som bor i huset hade just flyttat in och börjat renovera. Tillsammans med pappan fick Patrik ut de andra ur den rykande villan.

– Vi satte barnen i bilen och körde bort den från huset och sedan ringde jag 112.

Tömde släckaren

Först var det svårt att hitta branden men genom ett hål i taket såg han hur det brann med öppna lågor på vinden. Patrik, som bor i närheten, sprang genast hem och hämtade en pulversläckare.

– Jag tänkte först ta mig upp på vinden där det brann men det gick inte, det var för kraftig rök. I stället tömde jag pulversläckaren genom hålet i taket. Hela pulversläckaren på sex kilo gick åt.

Kort därefter kom räddningstjänsten och tog över insatsen. Släckningsarbetet pågick fram till tvåtiden natten mot fredag.

– Enligt insatsledaren handlade det om tio minuter, sedan hade det kunnat bli en rejäl eldsvåda, säger Patrik Ljungkvist.

Efter hjälteinsatsen gick Patrik hem och duschade av sig pulvret och röklukten. Väl hemma insåg han vidden av dramat.

– När jag tänkte på vad som hade hänt och vad som kunde ha hänt började jag gråta. Man blir både ödmjuk och rädd i ett sådant här läge, säger Patrik Budda Ljungkvist som redan har ersatt den tomma brandsläckaren med en ny och även köpt en brandfilt.

– Nu när man ser hur fort det kan gå så blir man rädd, man får sig en riktig tankeställare, säger han.

Inga fysiska skador

Huset har fått ordentliga skador men ingen människa skadades fysiskt.

Brandorsaken är ännu inte fastställd men sannolikt har branden uppstått i samband med att familjen eldat i en kasset till den öppna spisen.

– Någonting har sedan hänt mellan kassetten och skorstenen som gjort att det har fattat eld, säger brandingenjören Johan Rönnmark till Värnamo Nyheter som först skrev om händelsen.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det innebär att brott inte kan uteslutas, men det finns ingen utpekad misstänkt, säger Jan Lagerqvist vid Jönköpingspolisen till Värnamo Nyheter.

För Patrik Budda Ljungkvist blev torsdagen en speciell dag.

– Under dagen hade jag varit uppe i Stockholm för inspelningar av "Sveriges värsta bilförare" och körde direkt därifrån hem till Värnamo för fullmäktigemötet, dessutom fyllde jag år. På så vis var det ju en jäkla födelsedag men jag är lättad över att alla klarade sig, det kunde ha gått så mycket värre.