Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-producenten Bengt Roslund död – blev 90 år

Bengt Roslund tillsammans med hovets tidigare informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg. Bilden är tagen 2006. Foto: RONNY JOHANNESSON
Bengt Roslund somnade in under söndagen i Malmö. Foto: Privat

Tv-producenten Bengt Roslund har avlidit, 90 år gammal. 

Bengt Roslund står bakom flera folkkära program, bland annat SVT-klassikern ”Här är ditt liv”. 

– Jag tror att alla som har träffat honom kan skriva under på att han var en av de mest generösa människor man har träffat, säger sonen Björn Roslund. 

Bengt Roslund, 90, somnade stilla in i Malmö under söndagen, omgiven av sin familj. 

– När min ena bror kommit och vi alla var samlade böjde jag mig fram och viskade i hans öra: ”Nu är vi alla här”. Då tog det bara någon minut innan han var borta. Det var som att han väntat på att vi alla skulle vara på plats, säger sonen Björn Roslund. 

Bengt Roslund föddes 1929 i Helsingborg. Han har sedan 60-talet jobbat med olika tv-produktioner. Tillsammans med Lasse Holmqvist har Bengt Roslund gjort flera olika program, om ”Lördagsträffar” och legendariska ”Här är ditt liv”. Han har också producerat barnprogrammet ”Skurt” som i många år sändes på TV3. 

”Hade en stark drivkraft” 

Dessutom har han producerat flera teaterföreställningar för tv, bland annat Nils Poppes och Eva Rydbergs lustspel från Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

In i det sista har han hållit föreläsningar om sitt yrkesliv och om sina samarbeten med Lasse Holmqvist, Ingrid Bergman, Nils Poppe och Ingmar Bergman.

– Han hade en stark drivkraft att uttrycka sig, att vara i farten, att skapa saker, säger Björn Roslund och fortsätter: 

– I hans skapardrivkraft fanns en omtanke, en ödmjukhet, som jag tror att alla han känt har fått uppleva. Han hade en distans till sig själv, han bjöd på sig själv. En slags självuppoffrande humor som var lätt att charmas av. 

Bengt Roslund lämnar efter sig sönerna Björn, Jan och Pär med familjer och deras mamma Birgitta.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!