Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-pionjären Gunnar Ollén är död – blev 100

Foto: Joachim Wall

Sveriges television Malmös mångårige chef Gunnar Ollén avled på måndagskvällen.

Gunnar blev 100 år gammal.

Gunnar Ollén lämnar en enastående livsgärning, på minst fyra plan. Och han bröt ny mark inom samtliga.

Ollén var radio/tv-pionjären i Malmö, han var Strindberg-kännaren, han var den eminente Thalia-ordföranden här i Kvällsposten - och han var den banbrytande idrottsvännen (pingis).

Sveriges radios, och så småningom SVT:s framväxt som viktig medieaktör i södra Sverige var i hög grad Gunnar Olléns verk. Nej, inte "i hög grad" - den VAR helt och hållet hans verk. Han kom 1950 från Stockholm till Malmö, på Hjalmar Gullbergs rekommendation, för att efterträda radiopionjären Adolf Anderberg – Djurholmsfödde Ollén längtade hit, säger han i en liten skrift om sin tid som ledare inom etermedia. Radion expanderade under hans år som chef - han var till en början helt solo - och med lock och pock, och med god hjälp av de danska kollegerna inom fjernsynet, kom också tv-mediet i fokus på allvar på 50-talet.

Allt det som vi i dag förknippar med Malmö-tv:s storhetstid - Lasse Holmqvist, Sten Broman, Fråga Lund, Barnjournalen, tv-serier som Torsten och Greta, med mera - bar Gunnar Olléns signum.

Att Gunnar Ollén ibland fick använda en och annan oöm armbåge i förbindelserna med centralmaktens Stockholm säger sig självt. Han var en ovanlig kombination av rätt person på rätt plats i rätt tid. Att Gunnar Ollén dessutom hann göra egna radio- och tv-program bara bekräftar bilden av en ovanlig altmuligmand för vilken egentligen inget var omöjligt.

Inom den akademiska sfären gjorde sig Gunnar Ollén framför allt känd som expert på August Strindbergs dramatik, och hans bok med just titeln Strindbergs dramatik hann komma ut i fyra upplagor. Minutiöst kartlade han alla premiärer och hur de tagits emot, inte bara i Sverige. Denna Ollén-bok är och förblir en outsinlig källa till stimulerande insikter om vår mest kände dramatiker och författare.

Missade Gunnar Ollén någon föreställning på Malmö stadsteater?

Jag tror det inte.

Redan 1952 finner vi honom i den centrala rollen som Thalia-prisets juryordförande: Thalia-priset som efter några år blev Kvällspostens eget teaterpris. 1952-1988 ledde Gunnar Ollén vår jurys arbete, hans axlade detta oavlönade arbete med omsorg och klokskap och vägledde vänligt juryns övriga ledamöter. Bara på en punkt gick han bet: Ingmar Bergman fick aldrig Thalia-priset – men å andra sidan släppte Ollén loss geniet Bergman inom radioteaterns väggar på Djäknegatan. Där gjordes flera legendariska radioteateruppsättningar med storheter som Toivo Pawlo, Åke Fridell, Max von Sydow, med flera.

Och så var det pingisen.

Faktum är att den första bok Gunnar Ollén överhuvud taget skrev kom ut 1940 och hette just - Bordtennis.

Även här bröt han ny mark. Han såg till att bordtennisen upptogs som fullvärdig idrott i Riksidrottsförbundet, och han var själv ingen oäven spelare: med i det svenska VM-laget, därefter landslagskapten en tid. Och naturligtvis såg han till att det fanns pingisbord i radio/tv-husen på Djäknegatan, Baltzarsgatan och ute på Jägersro.

Det kan diskuteras vem han hade föredragit att ha med sig på en öde ö - Strindberg eller J O Waldner?

Legendariskt är hur en av opponenterna under Gunnar Olléns doktorsmiddag raljerade över den nyblivne doktorns dubbelliv, hur han forskar i Strindberg ena stunden för att därefter, nere i mörka källarprång, spela pingis med "olärda springsjasar och plåtslagarlärlingar".

– Jag blev förbannad över flinen, men svarade inte, tänkte: "Gosse, du vet inte vad du går miste om i ditt fina elfenbenstorn", sa Gunnar Ollén långt senare.

Gunnar sörjs närmast av änkan Kirsten och barnen Gunhild Ollén, Lill Stanley, Joakim Ollén, Peter Ollén och Theresa Benér.

Sista serven har nu slagits i en ovanligt lång och ovanligt mångfacetterad match.

 

Ulf R. Johansson
redaktionen@kvp.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!