Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-kvinnornas uppror – efter Sofies tal om sextrakasserier

Sofie Linde berättade om hur hon blivit sexuellt trakasserad i den danska tv-branschen. Nu gör hennes kolleger uppror.Foto: Pressbild
Iben Maria Zeuthen är en av många kvinnor som nu delar med sig liknande vittnesmål.Foto: Pressbild

Programledaren Sofie Linde berättade för tv-tittarna om hur en manlig chef krävde en avsugning – annars skulle han förstöra hennes karriär. 

Uttalandet skakar den danska tv-branschen. 

Det har också öppnat dörrarna för fler kvinnor som nu vågar vittna om återkommande sexuella trakasserier från manliga kolleger. 

Sofie Linde är en av Danmarks mest kända och populära programledare och syns bland annat i X Factor. Nyligen var hon värd för en tv-sänd humorgala i TV2. Då höll hon ett inledningstal som har gett stora effekter. 

Hon berättade om hur hon förgäves kämpar för att få samma lön som sina manliga kolleger och om hur hon genom åren fått utstå opassande inviter, och sexuella trakasserier. 

Sedan beskrev hon en specifik händelse. 

– Jag var 18 år gammal och hade precis börjat på Danmarks Radio. Vi var på en julfest som jag hade glatt mig åt. Då kommer den här stora tv-stjärnan fram till mig, tar tag i min arm och säger ”om du inte följer med ut och suger av mig så ödelägger jag dig och din karriär”. 

Sedan tittade hon in i kameran och sa: 

– Jag är rätt säker på att du tittar på mig precis nu. Du vet själv vem du är. 

* * *

Under Sofie Lindes framträdande på humorgalan hördes en del nervösa skratt och försiktiga applåder. Men när hon var klar möttes hon av stående ovationer. 

Talet har setts av närmare två miljoner på TV2:s sida på Facebook och den danska tv-branschen är skakad.

– Det Sofie Linde beskriver är naturligtvis fullständigt oacceptabelt och Danmarks Radio kommer nu utreda saken närmare, säger kanalens HR-chef Nanna Abildstrøm till Ekstrabladet.

Det var under en humorgala som Sofie Linde berättade om händelsen som inträffade när hon var 18 år gammal.Foto: Skärmdump/TV2 Zulu

En del av debatten efteråt har förts av män som arbetar inom medierna och som hävdar att Sofie Linde, genom att inte namnge tv-chefen i sitt tal, har misstänkliggjort alla män i branschen. 

– Det skapar en sorts folkdomstol där man misstänkliggör ett antal män som inte har möjlighet att försvara sig, säger Adam Holm, som arbetat som programledare i flera år, till Ekstrabladet

Men för andra har talet haft en annan betydelse. En stor grupp kvinnor som arbetar på TV2 har gått ut med ett öppet brev där de tackar Sofie Linde för att hon hade modet att berätta. 

”Vi har tittat på från sidlinjen länge nog. Nu står vi bredvid dig. Du berättar hur du upplevde en sexistisk kultur bland flera män när du började i mediebranschen. Du har rätt. Vi upplevde det också”, skriver de TV2-anställda kvinnorna.

Gruppen bakom det öppna brevet är nu i gång med att samla in vittnesmål om sexuella trakasserier i tv-branschen.  

”Vi har alla upplevt det du berättar, mer eller mindre, under våra karriärer. Opassande kommentarer om vårt utseende eller våra kläder. Snuskiga mejl. Gränsöverskridande fysiska beröringar. Varningar om att det finns olika män som vi ska akta oss för under julfesten.”

På lördagen har brevet skrivits under av 1 615 personer, skriver Politiken. 

Och även på andra håll dyker berättelserna upp. 

* * *

Det var i mitten av 00-talet som det plingade till i Iben Maria Zeuthens nokia-telefon när hon dukade middagsbordet tillsammans med sin pappa. Hon hade precis fyllt 20 och fått jobb på Danmarks Radio. 

Sms:et var från en av hennes manliga chefer. 

”Jag drömmer om dig och mig nakna på en säng, med öppna fönster och vita lakan”, stod det. 

Iben Maria Zeuthens blev chockad men valde att inte göra något då. 

”Jag gick inte vidare med ärendet den gången eftersom jag kände mig generad. Sms:et hade säkert sin grund i något jag utstrålat, tänkte jag”, skriver hon på Instagram. 

Iben Maria Zeuthens.Foto: Pressbild

Men nu berättar Iben Maria Zeuthens. För att stötta Sofie Linde. 

”Jag skriver för att visa att problemet är generellt, för att visa att ingen ska kunna säga till Sofie Linde att det här bara handlar om henne, det handlar om många av oss.”

Iben Maria Zeuthens känner att kvinnor i mediebranschen nu har en enastående möjlighet. 

”Inte nödvändigtvis att namnge personer, men att säga att det inte handlar om enskilda händelser. Vi har möjlighet att ta bort skulden och ansvaret från den som blir utsatt och i stället tala om lösningar och möjligheter, hur kan arbetsplatserna bli ännu tryggare i framtiden?”

* * *

Det är tre år sedan hashtaggen metoo exploderade i sociala medier. Det skedde i samband med rapporteringen om att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor, uppgifterna hade tystats ner av filmindustrin. 

Men trots det stora genomslaget världen över har inte mycket förändrats i Danmark, det menar juristen Henriette Kinnunen. 

I en debattartikel i Berlingske skriver hon om att var tolfte kvinna i Danmark har en ”metoo-upplevelse” med sig i bagaget och hänvisar till en undersökning som gjordes av Trygfonden mellan maj 2019 och 2020. 

”Det här bekräftar att vi i Danmark har ett problem och det går djupare än vad vi har sett”, skriver hon. 

Hon tycker det är beklagligt att det ska krävas att en så offentlig person som Sofie Linde ska träda fram för att diskussionen tas upp till ytan. 

”Dessvärre är det inte det stigande antalet fall som driver debatten. Det är kvaliteten på de personliga historierna”, skriver hon. 

* * *

För Sofie Linde har det blivit ett par hektiska veckor efter att hon berättat om sina upplevelser under den tv-sända galan. 

– Att det skulle vara så kontroversiellt att tala om jämlikhet trodde jag aldrig. Men det bekräftar att det är något vi verkligen behöver ta upp, säger hon i en intervju med danska P3

Hon ångrar inte sitt val av ämne på humorgalan. 

– Rent statistiskt kan det gå sju år innan en kvinna får chansen igen så det var viktigt för mig hur jag skulle använda tiden under talet, säger hon enligt Ekstrabladet. 

Hon har fått mycket stöttning efteråt, men också mycket skit.   

– Men man ska inte tycka synd om mig, det är jag själv som nu stuckit ut hakan. Men om någon tror att jag gör det här för att få uppmärksamhet så ska de veta att det hade varit mycket enklare för mig att låta bli. 

TV från arkivet:

Tonåringar ett år efter metoo-rörelsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!