Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV-kockens vädjan – ”Restaurangerna dör”

Tareq Taylor har i en intervju i P4-programmet Helgpasset uttryckt farhågor för sin egen verksamhet.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Tareq Taylor är känd TV-kock som både har egna restauranger och som deltagit i en mängd produktioner för SVT.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den svenska krogbranschen håller på att kraschlanda i spåren av coronakrisen

– Det är en krogdöd som utspelar sig framför ögonen på oss, säger tv-kände stjärnkocken Tareq Taylor i Skåne.

Nu gör över hundra krögare i Malmö gemensam sak mot regeringens stödpaket. Kritiken är monumental. 

På tisdag i nästa vecka samlas Malmökrögarna för att gemensamt uttrycka sin besvikelse på en pressträff över situationen.

Men redan i inbjudan beskrivs det svåra läget just nu. Stjärnkocken Tareq Taylor, känd från otaliga program i SVT, har utsetts till talesperson för gruppen.

– Det är en krogdöd som utspelar sig framför ögonen på oss, säger han till Kvällsposten.

Förutom att många företag är på väg att eller redan har gått under handlar det om de anställda, enligt Taylor.

Fyra veckor bort

Tareq Taylor bedömer att den fullständiga katastrofen är högst fyra veckor bort.

– För många handlar det bara om dagar. Vi ser på hur en misär håller på att inträffa, hur människor som byggt sitt livsverk under 20 års tid nu får det fullständigt raserat.

Många av de drabbade är företagare som ägnar sig åt konferenser och liknande. Den marknaden är helt borta just nu.

Tareq Taylor säger också:

– Om restaurangbranschen dör försvinner uppåt en kvarts miljon arbetstillfällen. Sedan tillkommer alla underleverantörer. Det syns redan i dag hur det reas ut kött på stormarknader, säger han.

Tareq Taylor driver själv flera restauranger, både i Malmö och i Stockholm, vid sidan om sitt tv-engagemang.

I en intervju i P4-programmet ”Helgpasset” nyligen uttryckte han själv farhågor för att hans egna företag skulle gå under. 

”Sover inte på nätterna”

– De sista två veckorna har jag inte sovit på nätterna. Är jag ensam någon stund sitter jag ibland och gråter för mig själv. Eftersom jag inte ser någon ljusning framåt sitter jag snarare och räknar på hur lång tid det tar innan konkurs, inte hur lång tid det tar tills vi är ute på andra sidan, sa han i programmet.

Enligt krögarna är regeringens stödpaket bara fint på ytan.

– Det handlar mest om lån till företagarna. Vi kan inte låna oss ur en situation där det inte finns ett bortre slutdatum. Det här är inte någon ekonomisk kollaps, säger Tareq Taylor.

Han föreslår i stället att regeringen följer andra nordiska länder och tills vidare tar hundra procent av lönekostnaderna – och att man gör en kontrollerad nedstängning av verksamheterna.

Pengarna är slut

Enligt Tareq Taylor är de likvida medlen i restaurangföretagen mer eller mindre slut.

– Om staten tar över löneansvaret räddas både jobben och verksamheterna. Det går inte som nu att vi tillåts hålla öppet – men att allmänheten samtidigt avråds från att besöka oss. Det finns ingen som kan överleva på takeaway.

Enligt Tareq Taylor har hyresvärdarna som hyr ut lokaler till krögarna hittills vänt bort huvudet när hyresreduceringar kommit på tal.

– Varken kommuner eller privata aktörer har visat någon som helst förståelse, säger han.