Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-kockens drag för att hitta personal – erbjuder hittelön

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tv-kocken Sandra Mastio och hennes man driver restaurangen Mastio i Malmö. De har tagit till ett lite udda knep för att locka personal.
Foto: Byrå Blinka Blå
Det var Sandras man Stefano som kom på idén med tipspengar.
Foto: Privat

Coronakrisen har skapat en flykt från restaurangbranschen. När tv-kocken Sandra Mastio skulle nyanställa till sin krog i Malmö var det ingen som sökte jobbet. 

Då tog hon till ett lite udda grepp och erbjöd 10 000 kronor till den som tipsar om en person som sedan blir anställd. Gensvaret blev enormt. 

– Jag tänkte att det kanske kunde ha ett litet genomslag, men inte så stort som det blev, säger Sandra Mastio. 

Restriktionerna försvinner och krogvärlden är på väg att återhämta sig efter ett och ett halvt år i kris. Effekterna av covid-19 fick mängder av personal att fly från krogbranschen, nu när normaliteten närmar sig är det stor brist på folk. 

– Just nu finns det 700 lediga restaurangjobb i Skåne på Arbetsförmedlingen så det är stor konkurrens om bra personal, säger Sandra Mastio. 

Tv-tittarna känner igen Sandra Mastio som vinnare av ”Sveriges mästerkock” 2015 och förra året deltog hon i ”Decenniets mästerkock” i TV4

Till vardags driver hon och hennes man restaurangen Mastio i Malmö. Nyligen behövde de nyanställa. 

– Vi gjorde som vi brukar när vi skulle hitta en ny nyckelperson och annonserade via sociala medier. Men till skillnad från tidigare fick vi noll svar, berättar Sandra Mastio och fortsätter: 

– Branschen är utarmad. Folk lämnade när deras försörjning försvann och det inte fanns några garantier för framtiden. Många skolade om sig. 

2015 var Sandra Mastio en lycklig vinnare av ”Sveriges mästerskock”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hittelön på 10 000 kronor

Då fick Stefano Mastio, Sandras man och vd för bolaget, en idé. Han har tidigare arbetat i rekryteringsbranschen och föreslog en metod som är mer konventionell i andra branscher. En hittelön till den som tipsar om en person som senare blir anställd. 

– Så vi la ut i princip samma annons, fast med teasern 10 000 kronor. Gensvaret har varit i det närmaste explosionsartat jämfört med de noll svar vi fick vid det första försöket, säger Sandra Mastio.

Vad hade ni för förväntningar?

– Jag tänkte att det kanske kunde ha ett litet genomslag, men inte så här enormt som det blev.

Varför blev det så bra? 

– Det som händer är att man engagerar en helt ny kategori människor, inte de som söker jobb utan de som tänker ”men min bror skulle ju passa skitbra där” eller ”det här är ju något för min gamla kollega”. Den kategorin går vi miste om annars eftersom de inte söker jobb. När vi slängde ut hittelön började folk tänka till. 

”Oj vad mycket pengar!”

När Kvällsposten pratar med Sandra Mastio ska hon precis in på en intervju med en av personerna som någon tipsat om. Plötsligt finns det flera kandidater att välja på.  

– Det är många som har hajat till och sagt ”oj vad mycket pengar”, men om man tittar på vad en anställd kostar per år så blir summan 10 000 kronor inte så stor. Prata med vilken arbetsgivare som helst som är villig att satsa på sin personal så kommer han eller hon hålla med om att det inte är det inte så mycket. 

Hur har reaktionerna inom branschen varit?

– En stjärnkock jag känner hörde av sig och sa ”fan vad smart”. 

– Om det här även kan hjälpa andra känns det jättebra. Detta är ett sätt, och det kan hjälpa till vid något tillfälle, men sen får andra hitta sina egna sätt. Det är inte heller säkert att vi gör så här nästa gång. 

TV: Mer om ”Sveriges mästerkock”

Hon vinner "Sveriges mästerkock 2021".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!