Tv-kocken drabbad av hjärnblödning i olycka

Tårarna efter vinsten av ”Sveriges mästerkock”
Sandra Mastio var ute och red med sin dotter när den hemska olyckan var framme.
Foto: Privat
Sandra Mastio syns snart i TV4:s ”Decenniets Mästerkock”.
Foto: Byrå Blinka Blå

Snart syns stjärnkocken Sandra Mastio i tv-rutan igen.

Men det som tittarna inte kan se är att hon efter inspelningen var med i en allvarlig ridolycka – och drabbades av en hjärnblödning.

– Jag kunde ha dött. När jag tänker på det är allt en solskenshistoria, säger hon.

Den 29 juni i år gav sig Sandra Mastio, 40, ut på en ridtur tillsammans med sin dotter i sommaridyllen Österlen. 

När hon var bara 50 meter ifrån slutdestinationen reagerade hästen på en nedfallen ledning som gav ett ljud ifrån sig. Hästen stormade in i ett strömförande stängsel och fick ännu mer panik, och sprang ut på en äng med Sandra Mastio på ryggen. Men vid en skarp vänstersväng föll ryttaren åt andra hållet.

– Där tar mitt minne slut. Men jag har fått berättat för mig att jag trillade på huvudet, med ansiktet och på sidan där hjälmen inte skyddar. När jag vaknade till igen var det väldigt mycket folk och ambulanspersonal runt mig, säger Sandra Mastio.

– Jag hade ingen aning om vad som hände. De ställde lite kontrollfrågor om var vi bodde, då svarade jag där vi bodde för 15 år sedan. Sedan frågade de vad min son heter, och då frågade jag ”vem?”. Allt var väldigt luddigt.

Låg inlagd i fyra dygn

Sandra Mastio lades in på sjukhuset och låg på neurologavdelningen i fyra dygn. När läkarna undersökte henne visade det sig att hon drabbats av en kraftig hjärnskakning och en hjärnblödning.

– Jag såg ut som att jag hade gått en ganska tuff match mot Mike Tyson. Det var två månader sedan nu, juli passerade förbi i någon form av mörker, säger hon.

Kocken, som driver en restaurang på Limhamn i Malmö, har varit sjukskriven sedan dess och kämpar fortfarande mot sviterna av olyckan.

Kocken berättar att hon fortfarande lider av sviterna efter olyckan.
Foto: Privat
Nästa vecka är hennes plan att sakta återgå till att börja jobba igen.
Foto: Privat
Sandra Mastio driver en restaurang i Malmö men har inte kunnat jobba sedan olyckan i juni.
Foto: Privat

”Jag blir helt galen”

Hon beskriver att livet har förändrats, hon känner sig numera ofta hjärntrött och har problem med minnet.

– Jag kunde ha dött. När jag tänker på det är allt en solskenshistoria. Det jag också tänker på är att det var jag som red hästen som fick panik och inte min dotter. 

Den 21 september kliver hon in i tv-rutan igen för att vara och tävla i ”Decenniets mästerkock” i TV4, sedan hon vann tävlingen 2015. Inspelningarna ägde dock rum innan olyckan.

– Tack gud för det. Jag hade inte kunnat vara med om det var nu. Jag vet vad det innebär att stå i den miljön och tävla, jag blir helt galen, jag vet hur jag fungerar, säger Sandra Mastio.

TV: Slapp fängelse – då ska han ha strypt flickvännen till döds

En man åtalades misstänkt för mord på en kvinna i Ystad tidigare i veckan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!