Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals vill ha ”Gottigott”- bröderna i sitt vardagsrum

Här kan du se mer av dagens största nyheter – på Expressen TV
Här står tvillingarna Torsten och Tore Jeppsson lätt felplacerade i sjöfartsmuseet i Karlshamn.Foto: Sjöfartsmuseum i Karlshamn

Bröderna Torsten och Tore Jeppsson blev världsberömda i hela Sverige genom sitt ”gott, gottigottgott”.

Nu är intresset enormt för att få hem de båda tvillingarna i form av en pappskylt.

– Vi kan inte ha dem här, de är lite malplacerade i sina livsmedelsrockar, säger Michael Stenqvist på Karlshamns sjöfartsmuseum som lottar ut skylten.

Torsten och Tore Jeppsson kunde ses i nästan varenda tv ett tag på 1990-talet i samband med att de gjorde reklam för glassen från Carlshamns mejeri med orden gott gottigottgott.

I samband med att bröderna Torsten och Tore blev kändisar tillverkades en stor pappskylt med de båda figurerna. 

Bröderna på museum

Genom diverse omvägar hamnade den här skylten först hos en Karlshamnsbo som tidigare jobbat på mejeriet och nu senast på Karlshamns sjöfartsmuseum.

– Han som hade den tyckte att den blev för stor och frågade oss, säger Michael Stenqvist, webbredaktör på sjöfartsmuseet.

Museet tog emot skylten mest som ett utfall av gott uppförande och artighet. Bröderna Jeppsons glassreklam är i princip så långt ifrån sjöfartsmuseet som man kan komma.

– Vår enda kontakt med mejeriet är att vi ser det från våra arbetsrum, säger Michael Stenqvist till Ystad Allehanda.

Bröderna Jeppsson utanför Karlshamns sjöfartsmuseum. Nu kan de snart komma att flytta.

Skylten är stor, i alla fall högre än de 180 centimeter som Michael Stenqvist är lång, och skrymmande. Efter att ha burit omkring på den i ett år bestämde museet nyligen att försöka hitta ett nytt hem åt pappfiguren. Man tog en bild, la ut på sociala medier och hoppades att någon skulle förbarma sig.

Gottigottgott-bröderna kan hamna i Borrby

Men intresset var lågt och inte förrän Michael Stenqvist postade ett inlägg i en FB-grupp om Österlen (Jeppson-bröderna kommer i från Borrby) tog det fart. Ordentligt.

– Ja det är inte klokt. Helt plötsligt är det 12 000 personer som varit inne och klickat och visat intresse för att ta hand om skylten, säger Michael Stenqvist.

Motiveringarna för att ta hand om bröderna i papp är både roliga och oväntade. Någon säger sig vilja ha sällskap i vardagsrummet, någon annan vill ställa upp dem så att de ska titta på grannen.

Vinnaren utses på lördag i samband med Kulturnatten i Karlshamn.

Michael Stenqvist kan känna en viss lättnad i att den stora figuren nu försvinner, inte minst för att den hamnar någonstans där den kanske passar bättre än i ett sjöfartsmuseum. Men det är också lite vemodigt.

– Jag hade ju lite att göra med de här gubbarna förr när jag jobbade som fotograf. De var alltid roliga och med glimten i ögat.

Nu flyttar snart bröderna Jeppsson från sjöfartens museum i Karlshamn.Foto: Sjöfartens museum
Ladda ner appen.Foto: Skärmdump