Ilskan efter att tusentals vaccineringar skjuts upp

Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari
Regionrådet Gilbert Tribo är kritisk efter beskedet om att tusentals vaccineringar skjuts upp.
Foto: ANNIKA PERSSON
Orsaken är färre leveranser från Pfizer.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter beskedet om färre vaccinleveranser från Pfizer skjuts tusentals vaccinationer upp i Skåne.

– Det ställer till det för oss när det skiftar från dag till dag om vilka besked vi får, säger regionrådet Gilbert Tribo (L) till SVT Nyheter Skåne.

Det var i slutet på förra veckan som beskedet kom att Sverige kommer att få ett minskat antal vaccindoser de kommande veckorna. Bakgrunden är att läkemedelsjätten Pfizer dragit ned på leveransen för att komma upp i högre produktionstakt i ett senare skede.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström handlar det om cirka 15 procent färre doser till Sverige under fyra veckor. 

För Skåne innebär det att tusentals personer drabbas av förseningen, enligt Gilbert Tribo, regionråd och ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Jag är väldigt irriterad på staten och vaccinsamordnaren att de inte klarar av att leverera vaccin som de gett oss besked om att vi skulle få. Det ställer till det för oss när det skiftar från dag till dag om vilka besked vi får, säger Gilbert Tribo (L) till SVT Nyheter Skåne.

Tegnell: ”Hög och tuff nivå”

Flera av de som nu tvingas vänta på vaccin är personal på särskilda boenden samt vårdpersonal.

Statsepidemiologen Anders Tegnell konstaterade samtidigt på en pressträff under tisdagen att Skåne är den värst drabbade regionen i landet just nu.

– Skåne är den region som är värst drabbad nu. De har haft en hög och tuff nivå, det är svårt att se om det är någon nedgång. I Stockholm är det en betydligt större nedgång, sa Tegnell på pressträffen.

TV: Smittskyddsläkaren i Skåne: ”Vi ser viss ljusning”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!