Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals svenskar körde för fort på Öresundsbron

Tusentals bilister har åkt fast för fortkörning på Öresundsbron sedan i somras. Många av dem är svenskar. Foto: JOACHIM WALL / KVP
Polisen hoppas få lov att införa ett system med avläsning av nummerskyltar för att fånga ännu fler fartsyndare. Foto: LARS HEDELIN / RIKSPOLISSTYRELSEN

Danska polisens specialsatsning på att mäta hastigheten på Öresundsbron har resulterat i tiotusentals böter för fortkörning.

Många av fartsyndarna bor i Malmö.

– Helt plötsligt började det välla in ärenden, säger polisens handläggare Sieglinde Wallin.

Fartsyndarna på Öresundsbron avslöjas framför allt genom fartkameror som tar en bild när någon passerar i alltför hög hastighet.

Uppe på bron och över Pepparholm är högsta tillåtna hastighet 110 kilometer i timmen – i tunneln närmast Danmark gäller 90-gräns.

När det är svenska medborgare som fastnar på bild skickas materialet till svensk polis för att fastställa vem det är som kör bilen.

Alla förare ska identifieras

– Vår uppgift är att identifiera föraren utifrån det underlag vi får från dansk polis, säger Ola Stockelius, gruppchef vid trafikutredningsgruppen i Malmö, i ett pressmeddelande.

– När vi identifierat vem som kört bilen skickas informationen tillbaka till Danmark för vidare handläggning. Förr kom de här ärendena i tjocka kuvert. Nu kommer det hela plastbackar fulla.

Det är danska myndigheter som sedan bötfäller fartsyndaren.

Trafikutredningsgruppen har tydligt märkt att de danska kollegerna gör en hårdsatsning på att fånga fortkörare.

"Ärendena väller in"

– Helt plötsligt började det välla in ärenden, säger handläggaren Sieglinde Wallin.

– Vi brukar ligga på cirka 40 ärenden i veckan, men mellan 24 september och 5 november har runt 1400 ärenden registrerats i Malmö. Tittar man på ärenden från juli månad så är alla från Öresundsbron.

Danmark varnar inte trafikanterna för fartkameror på samma sätt som i Sverige, vilket gör att många inte är medvetna om att de riskerar fastna på bild.

Vill införa nytt system

Ännu fler kan åka fast om Öresundsbron får lov att installera ett nytt, effektivt övervakningssystem.

Det är en helt ny sorts hastighetskontroller med så kallade ANPR – automatic number plate recognition, eller automatisk nummerskyltsavläsning.

Skylten läses av när bilen kör in respektive ut ur tunneln och hastigheten räknas ut. Böterna skickas hem till föraren.