Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals scouter samlas på Jamboree i Rinkaby

2011 arrangerades den stora världsjamboreen i Kristianstad. Foto: SANNA DOLCK / KVP
I år samlas tusentals scouter i Kristianstad för den nationella Jamboreen. Foto: PONTUS FERNEMAN / © BILDBYRÅN
Kungaparet kommer på besök på fredagen.Foto: SANNA DOLCK / KVP
Foto: SANNA DOLCK / KVP

Jamboree 2017 inleddes i lördags och i Kristianstad har tusentals scouter nu samlats.

Under en hel vecka samlas scouter från olika håll i Sverige för ett läger på Rinkabyfältet.

– Att bygga upp en stad som gör det här tillsammans, det är verkligen medskapande, säger Fredrik Larsson, presstalesperson för Jamboreeveckan.

Den stora scoutveckan Jamboree inleddes i lördags och pågår fram till fredag. Under en hel vecka kommer tusentals scouter från hela världen samlas för att uppleva äventyr och få nya kompisar. Scouterna har delats in i olika grupper och är från 10 till 25 år gamla.

Enligt beräkningar är det uppemot 11 000 deltagare, funktionärer och ledare på plats under hela veckan som kommit till Kristianstad från olika länder. 

Ett av syftena menar arrangörerna, är att stärka barns medkänsla men även att få lära känna andra människor.

Ledord som inspireras

Under hela veckan finns det tre ledord som präglar Jamboreeveckan: Öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla. De här kommer genomsyras i alla aktiviteter som finns på programmet. 

– Vi tror att det är ledord som speglar vad ungdomarna lever i för verklighet i dag. Om man tittar på vad som händer med sociala medier är medskapande väldigt tydligt där. Att bygga upp en stad som gör det här tillsammans, det är verkligen medskapande, säger Fredrik Larsson, presstalesperson för Jamboreeveckan.

På fredag kommer scouterna även få finbesök, då kommer kungen och drottningen och gästar Jamboreeveckan. 

Hedersmärke till Fritzon

En person som haft en betydande roll för Jamboreeveckan är migrations – och justitieministern Helene Fritzon (S). 

Heléne Fritzon, nyutnämnd S-minister, får Scouternas hedersmärke.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

När den stora internationella Jamboreeveckan arrangerades i Kristianstad 2011 hade hon en central roll. Nyligen meddelade arrangörerna att hon fått Scouternas hedersmärke.

– Hon har varit en av de politiker som aktivt arbetat för att stötta scouterna. När vi arrangerade världsjamboreen var hon en av dem som deltog i arbetet för att få den hit, säger Fredrik Larsson.