Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals hem hotas av stigande havsnivå

Thomas Svenssons hade tidigare en hemmagjord vågbrytare, tätad med julgranar. När den slukades av en storm ville han bygga en mur – men fick nobben.Foto: HENRIK WILLIAMSSON / HALLANDSPOSTEN
Delar av Thomas Svenssons hus har hängt i luften. Men nu har han pumpat in tre kubikmeter cement i grunden.Foto: PRIVAT
Havet är väldigt nära Thomas Svenssons strandhus. Och det kommer allt närmre.Foto: PRIVAT
Stranden vid Saltsjöbaden utanför Ystad. Här fyller kommunen på med sand för att ersätta den som försvinner.Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
En av bryggorna utefter sydkusten på Österlen. De undermineras när stränderna slukas av erosionen.Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

Stigande havsnivåer och stranderosion hotar tiotusentals hem i Skåne och Halland. Nu drar de båda länen i gång ett arbete för att rädda folks bostäder.

Men alla lösningar godkänns inte.

– Den ena handen vet inte vad den andra gör. Jag får inte lov att säkra mitt sommarhus i Mellbystrand, säger Thomas Svensson, 70.

Över 20 skånska och halländska kustkommuner samarbetar med länsstyrelserna och statliga myndigheter för att hantera översvämningar och krympande stränder.

– Vi ska inventera hela den här kusten. Vi vill få problemet uppmärksammat nationellt. Det har inte varit tillräckligt känt innan, säger Skånes landshövding Anneli Hulthén.

– Vi måste ha en förberedelse. Förhoppningen är att få en kartläggning och att få uppmärksamhet på nationell nivå.

Havet stiger en meter

Utgångspunkten för resonemanget är att havsnivån väntas stiga en meter till år 2100.

– En grov skattning beräknar att 23 000 bostäder i Skåne och 3 000 i Halland kan drabbas vid tillfälligt höjda vattennivåer, säger Pär Persson, vattenstrateg vid länsstyrelsen i Skåne.

– Vi räknar också med att erosionen hotar 700 bostäder Skåne fram till år 2100. Det problemet är störst i Kristianstad och Ystad, mindre i till exempel Båstad och Bromölla.

De bostäder som i första hand anses hotade av erosionen finns i hus som ligger max 100 meter från dagens strandlinje.

Dynerna har ”ätits upp”

Som Thomas Svenssons hus i halländska Mellbystrand.

Hans farmor byggde strandhuset på sanddynerna 1952. Under åren som gått sedan dess har havet "ätit upp" dynerna. I dag går stranden ända fram till huset.

– Efter stormen i december 2016 hängde ena hörnet i luften. Det är det mest betittade huset i Laholms kommun. Folk brukar ställa sig och glo på det, säger Thomas Svensson.

Han sökte bygglov för en 15 meter lång, halvmeterhög skyddsmur nedanför sitt strandhus. Den var avsedd som vågskydd.

Han fick nej, ja – och nej

Laholms kommun sa nej, länsstyrelsen i Halland sa ja – men till sist satte mark- och miljödomstolen för hans planer.

– Det är inte så lätt för den enskilde. Jag gav upp, kommenterar Thomas Svensson.

– I stället fick jag lov att förstärka grunden med tre kubikmeter cement. Det känns rätt lugnt nu, jag tror det är tillräckligt. Vi får väl se när nästa stora storm kommer.

I Skåne anses hotet från den stigande havsnivån vara allvarligast i Kristianstad och Vellinge.

 

LÄS MER: Så mycket hjälper dina val klimatet – egentligen 

 

Tillstånd bygga vallar

Vellinge är omgivet av hav i tre väderstreck och har sammanlagt 76 kilometer kust. Många hus ligger lägre än tre meter över havet – den gräns där hotet om översvämning blir akut.

Men kommunen vill fortsätta bygga ut och ska därför begära tillstånd vid mark- och miljödomstolen att anlägga översvämningsskydd i form av vallar på Falsterbonäset.

– Jag sitter precis och skriver ihop det sista. Vi skickar in ansökan till midsommar och hoppas på beslut inom ett år, säger Anna Möller, samhällsbyggnadschef i Vellinge.

– Det blir byggstart tidigast 2020 och sedan har vi tio år på oss att genomföra projektet.

Anna Möller vill inte säga något om kostnaden. Bara att den är ”samhällsekonomiskt försvarbar”.

 

Enkät: Vad tänker du om att sandstränderna är hotade?

Camilla Jacobsson 48 år, översättare från Ystad: ”Jag har följt med ganska mycket för jag köpte en badhytt i höstas och vill veta vad det är som gäller. Jag var i kontakt med byggnadsnämnden i Ystad för att få mer information om deras planer och vad det är för regler som gäller för hytterna. Det är helt fantastiskt att man kan få ha en sådan här badhytt, sitta här och arbeta och se ut över havet.”Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Majlis, 75, och Lars Larsson, 79: ”Jag märker en tydlig skillnad med den nya katamaranen som går till Bornholm, den ger betydligt större vågor som sliter mer på stränderna”, säger Lars. ”Vi följer nyheterna och så brukar vi åka runt flera gånger varje år och se hur stränderna har förändrats av erosionen, och hur vinterstormarna kan gå hårt åt dem”, säger Majlis.Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Advokaten Josefina Norman, 41 med dottern Alice, 3, från Kåseberga. ”Jag läser mycket om det och vet att det är ett stort problem. Samt att det har blivit ett upprop bland politikerna som vill lyfta fram det som ett nationellt problem som kräver krafttag.”Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Marian, 78, och Torsten Erlandsson , 81, från Ystad. ”Vi har haft badhytt här i 30 år och sett stranden komma och gå. De hämtar sand ute i havet och fyller på vid Saltsjöbaden och vi märker att det påverkar stranden här hos oss när dom tar bort sand ute i havet, det blir mer erosion på andra stränder.”Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!