Alla längtar inte lika mycket efter våren. För tusentals asylsökande som bor på campingar kommer den att leda till nya uppbrott. Foto: Anna-Karin Nilsson
Alla längtar inte lika mycket efter våren. För tusentals asylsökande som bor på campingar kommer den att leda till nya uppbrott. Foto: Anna-Karin Nilsson

Tusentals flyktingar måste flytta: "Akut"

Publicerad

Alla längtar inte lika mycket efter våren. För tusentals asylsökande som bor på campingar kommer den att leda till nya uppbrott.

De asylsökande måste flytta när turisterna knackar på dörren.

– Vi får flytta dit de vill att vi ska flytta, konstaterar Mostafa al-Soltan, som bor med fru, barn, svärmor och två svågrar i en campingstuga på Råå Vallar strax söder om Helsingborg.

Lite mer än hundra flyktingar bor under vintersäsongen på campingen, som ligger bara ett stenkast från havet. Men Migrationsverkets avtal med ägaren Nordic Camping & Resort går ut på senvåren. Under sommarsäsongen kan de fräscha stugorna hyras ut för ett högre pris till turister.

Akut läge

Detsamma gäller merparten av de cirka 5 500 platser som Migrationsverket hyr på campinganläggningar. Även andra tillfälliga boenden, som så kallade evakueringsplatser och förtätade bostäder, måste ersättas med mer långsiktigt fungerande platser.

– Det är ont om tid. Vi jobbar med 23 000 till 27 000 platser som vi måste hinna byta ut innan sommaren, säger Magnus Gustavsson, sektionschef vid Migrationsverket.

Den stora bostadsjakten är mer intensiv än någonsin. Alternativa lösningar måste fram.

– Läget är akut, det är en jättestor utmaning och det krävs att vi får hjälp, säger Magnus Gustavsson.

Mostafa al-Soltan, hans fru Ranya och treåriga dottern Alma har under sin korta tid i Sverige sedan juni förra året redan hunnit bo på två andra campingar, dels i Bodafors, dels i Båstad. Nu har de börjat rota sig i Helsingborgsområdet och trivs mycket bra. De har fått flera svenska vänner, pluggar svenska och allra bäst: De har släkten i närheten. Dessutom är jobbutsikterna goda här – Mostafa är civilingenjör, Ranya miljöingenjör.

Men kanske kommer flytten att gå långt ut i glesbygden och kanske hundratals mil bort från Skåne – det är inget de rår över eller tycker att de kan ha synpunkter på i bostadsbristens Sverige.

Försöker förlänga

Migrationsverket förhandlar med olika campingar och försöker förlänga kontrakten, men många asylsökande kommer att tvingas flytta till andra kommuner, konstaterar Magnus Gustavsson.

– Det är ett dilemma när barn har börjat skolan någonstans och måste flytta och börja om någon annanstans. Det är baksidan.

Andra lösningar kan bli båtar och pråmar. Magnus Gustavsson hoppas också att det så kallade kommuntvånget ska göra att fler kommuner börjar ta emot flyktingar.

– Förhoppningsvis kommer den nya lagen att avlasta något.

Mostafa al-Soltan tycker att Sverige borde ta vara på all den kompetens och erfarenhet som finns hos asylsökande även inom bostadsbyggande, nu när det behövs så många nya bostäder. Nu får han betalt för att bara sitta hemma och vänta, konstaterar han.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag