Tusentals av Bengt Svensson i Skillingaryds cirka 18 000 djur är nu döda. Foto: SVEN MAGNUSSON och LARS ANDERSSON
Tusentals av Bengt Svensson i Skillingaryds cirka 18 000 djur är nu döda.  Foto: SVEN MAGNUSSON och LARS ANDERSSON

Tusentals döda minkar på vägar

Publicerad
Uppdaterad
Tusentals minkar dog under måndagen och tisdagen på vägarna i Sydsverige.
6 000 minkar har nu fångats in.
2 000 minkar är fortfarande ute i skogar och på vägar.
I augusti larmade Djurrättsalliansen om vanvård på svenska minkfarmer, bland annat visades deras chockbilder i Rapport på SVT. Några av dem påstods komma från Bengt Svenssons minkfarm.
- De har nog varit här och smygfilmat tio gånger. Jag får skulden för allt så när debatten blossade upp igen i augusti beslöt jag mig för att lägga av, säger han.
– Jag tänkte lägga av efter att djurrättsaktivisterna förra besök. Men nu är jag riktigt arg så jag fortsätter, säger han.

9 000 burar med minkar

I söndags kväll låste han om det nästan två hektar stora inhägnade området som rymmer 9 000 burar med plats för två djur i varje.
Vid halv fyra-tiden i går morse ringde polisen som fått in de första larmen om döda och skadade minkar längs med väg 152 mellan Skillingaryd och Hillerstorp.
Bengt Svensson fick en chock när han anlände till farmen. Alla burar var öppnade och någon hade klippt ett flera meter stort hål i stängslet.
- De har släppt ut alla djur. Jag skulle tro att minst 4 000 tagits sig ut genom stängslet.
De som inte blir påkörda kommer att dö inom fyra, fem dagar av svält, säger Bengt Svensson.
Omkring 6 000 minkar, cirka en tredjedel, av de minkar som släpptes ut  hade vid lunchtid på tisdagen kunnat fångas in igen, uppger SVT:s Jönköpingsnytt. Men det betyder också att omkring 2 000 minkar fortfarande irrar omkring i skogarna – och på vägarna där de blir ett lätt byte för bilarna. Jordbrukare i närheten börja få problem med minkarna, som river upp deras ensilagebalar.
Några stycken överlever säkert men de blir väldigt aggressiva, riktiga mördardjur.

Polisen efterlyser tips

Under hela dagen i går höll ett 20-tal personer på att samla in minkar. Och vägverket skrapade rent väg 152 från döda djur.
- Vi rubricerar det som grov skadegörelse och djurplågeri. Troligtvis rör det sig om flera gärningsmän men vi behöver tips från allmänheten, säger Göran Magnusson vid polisen i Värnamo.

Nekar till attentatet

Djurrättsalliansen nekar till att ligga bakom utsläppet men stödjer attacken.
- Generellt sett har vi förståelse för att människor väljer att ta till den här typen av metoder, säger talespersonen Malin Gustafsson till Sveriges Radio Jönköping.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag