Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusen sångare samlades för unik gospel-konsert

Tusen sångare deltog i kören.
Diane White-Clayton, från Los Angeles, stod för stjärnglansen.
Foto: Hanseric Orre
Diane White-Clayton var en av solisterna.
Foto: Hanseric Orre

Det kan vara en av de mäktigaste körerna i Sydsverige.

Det enorma gospel-evenemanget samlade tusen sångare som gav två konserter.

– Det finns inte så mycket plats för publik när det är så många sångare, därför fick vi köra två, säger Jonas Engström, initiativtagare och körledare.

Det här är tredje året kören samlas för att sjunga tillsammans. Vem som helst har kunnat anmäla sig, men till störst del består kören av människor som sjunger i körer runtom i Skåne.

Deltagarna fick under hösten hem noter för att kunna övar. Sen träffades de lördagsmorgonen på Malmö Live.

– Första gången vi sågs var i dag (i går) på morgonen. Det var lite läskigt, säger Jonas Engström.

Att vem som helst kan anmäla sig för att sjunga är viktigt för Jonas. 

– Jag tror på allmän rösträtt, rätt att sjunga. Sen kan inte alla vara solister, men om det är tusen med i kören fungerar det bra ändå. Dessutom: Den som kanske inte är så van att träffa tonerna kan ha ett extremt bra uttryck. Det kan vara den roligaste och bästa personen att titta på i hela kören. Alla kan tillföra något. 

Svårt flytta på kören

Att hantera 1000 sångare ställer höga krav på koordinationen. Det har varit Emma Lejons primära uppgift under dagen – och tiden före. Hon jobbar också till vardags med den här typen av frågor. 

– Vi är två stycken som drar i trådarna. Jag frågade Emma, som är eventkoordinator, och hon sa ja. Och det här hade inte gått utan henne. Sen har vi ett 30-tal volontärer för att få allt att fungera, säger Jonas Engström. 

– Det är svårt att förstå hur många tusen sångare är. Vill man att en kör på tjugo personer ska flytta på sig är det bara att be om det. Men när det är tusen stycken är det svårare.

Stjärnglans

Stjärnglansen i år kom från Faith Howard som rest från Chicago, Diane White-Clayton från Los Angeles och Paul Mac Innes från Göteborg. 

Temat för i år var gospelkörens historia.

– Från Västafrika där man sjöng musiken med hela kroppen, det är där rötterna finns. Musiken fördes därefter med de afrikanska slavarna till USA där spiritual föddes och sen gospel. Vi berättade hela den historien fram till nutid, säger Jonas Engström. 

Sångarna som var så plats var så många att hälften av kören tog 500 platser från publiken. Därför var man tvungen att hålla två konserter. 

Och det borde kanske vara svårt att samla så många sångare till samma plats.

– Det borde det vara. Men alla är så fantastiskt positiva, det har fungerar bra. Det här är Skånes största kör, så helt lätt var det inte, säger Jonas Engström.