Turning Torso öppnar upp för utsiktssugna

Turning Torso blir turistmål i sommar.
Foto: Tomas Le Prince
Våning 57 i Turning Torso bjuder på en spännande utsikt.
Foto: Colourbox

Nu får alla nyfikna möjligheten att se Sveriges kaxiga höghus från insidan.

Under fyra veckor i sommar öppnar Turning Torso i Malmö upp dörrarna för allmänheten.

Men att ta sig upp med hissen till 57:e våningen kostar 195 kronor.

Turning Turso i västra hamnen i Malmö är Skandinaviens högsta bostadshus med 57 våningar och 147 lägenheter.

Huset invigdes 2005 efter fyra års byggtid och med en byggprocess som blev nära nog dubbelt så dyr som beräknat. Byggkostnaderna steg från planerade 950 miljoner till 1,6 miljarder kronor.

Inledningsvis var också tanken att HSB skulle sälja lägenheterna, men det hela skulle visa sig för svårt och det slutade med att bostäderna hyrdes ut som vanliga hyresrätter.

Under årens lopp har HSB vid flera tillfällen försökt göra sig av med prestigebyggnaden - men ingen har hittills varit beredd att betala de hisnande två miljarder kronor som man velat ha.

Blir turistmål

I alla år har bostadshuset varit mer eller mindre stängt för allmänheten. Men nu ser HSB en möjlighet att lansera den skånska skyskrapan som ett nytt tillfälligt turistmål.

Under fyra veckor öppnar Sky High Meetings upp sina konferenslokaler högst upp i Turning Torso för allmänheten.

Bortsett från en oslagbar utsikt från 179 meter ingår en guidad presentation av husets historia med Jan ”Mr Turning Torso” Andersson i entrén, skriver HSB i ett mejl.

Visningarna drar igång tisdagen den 18 juli och pågår fram till och med 13 augusti. Visningarna sker tisdagar-torsdagar klockan 10.00, 13.00 och 15.00. På söndagar är visningstiderna klockan 13.00 och 15.00.

Men det hela är inte gratis. Priset är 195 kronor per person och som HSB-medlem är priset 45 kronor billigare. Det hela blir sannolikt Sveriges dyraste hisstur.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!