Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turister vallfärdar till Österlen – trots larmen om trängsel

”Intresset verkar vara helt omättat”
Många turister tar sig till Österlen i sommar – men är trycket för stort?
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Överallt uppmanas det att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Turister vallfärdar till Österlen trots larm om trängsel.  

Samtidigt är det folktomt på Åsa Roos gym i Hammenhög – verksamheten ”dog” från en dag till en annan i mitten av mars. 

– Jag åkte till Karl Fredrik för att lägga mitt visitkort där alla människor är nu men jag kom inte ens in för de hade börjat med tidsbokning. 

I Casa del Mar, ett vitt hus mitt inne i ett villaområde i Kivik, bor konstnären och författaren Nils Mohlin, 76 år. Härifrån skymtar Hanöbukten i horisonten. Det är lugnt och tyst. 

För att ha något att göra hemma i pandemitider bygger han ett nytt altandäck i den prunkande trädgården. 

Tidigare i veckan har han rutit ifrån på sin blogg: 

”Kivik är knökfullt av vilsekomna bilister. Lika långa köer som när det är Kiviks marknad och äpple marknad. ICA:s parkering är fylld till bristningsgränsen och butikens väggar näst intill bågnar av anstormningen...Distans och hänsyn verkar som bortblåst...Folkhälsomyndighetens rekommendationer har fallit i glömska, ingen turist tycks bry sig.”

 Alla här nere har samma inställning. Det är synd. Vi är beroende av turism men många är rädda för en ny smittvåg, utvecklar han. 

– Det finns de som tar hänsyn och sedan finns de som beter sig tråkigt i butikerna och tränger sig utan respekt. Flera som kommer från storstäderna, i synnerhet unga, är vana vid att bete sig på ett annat sätt med avstånd tyvärr. 

Samtidigt kan Nils Mohlin se fördelar med vallfärdande turister. Det är ofrånkomligen bra för kommunen och alla näringsidkare. 

– Det är jättepositivt och räddningen för många här. Det är för– och nackdelar. 

Nils Mohlin har gått ut på sin blogg och skrivit kritiskt mot turister som inte håller avstånd.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Samtidigt betonar han att de behövs på Österlen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Omättat intresse för Österlen” 

En liten bit bort, på Kiviks musteri, ringlar sig kön lång och en ledig parkeringsplats känns plötsligt som en mindre lottovinst. Men det är inte bara Kivik som lockar bland pärlorna på sydkusten. 

Det är hela Österlen.
Gågatan i Simrishamn myllrar av folk trots ett annalkande regnväder. 

Redan på infarten till ”Karl Fredrik på Eklaholm”, känt från TV4, tvingas bilar vända om.  Sedan en kort tid tillbaka släpps endast besökare som bokat tid i förväg in av parkeringsvakten. 

Intresset för Eklaholm och Österlen verkar vara helt omättat den här sommaren, konstaterar Petter som är sambo med den välkända trädgårdsprofilen Karl Fredrik. 

– Det är jättemycket folk överallt. 

För att hantera anstormningen, och inte väcka ont blod hos grannarna där gårdens kunder plötsligt skapade kaos, införde gården ett tidsbokningssystem.  

– Det är svårt, folk vill så gärna komma och titta och springa runt. Vi har en gammal stallbyggnad och den är inte helt anpassad heller men vi gör vad vi kan. Vi sätter upp lappar och försöker påminna. 

Möter ni förståelse eller ilska hos besökarna? 

– Det är väldigt blandat. Många tycker det är för trångt medan andra undrar; varför kan ni inte släppa in mig?  

Petter Kjellén berättar att antalet besökare har ökat kraftigt under sommaren.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Trycket har blivit så högt att man måste boka tid för ett besök på gården.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Corona – ursäkt för att inte träna? 

Men på Åsa Roos gym i Hammenhög är det ingen trängsel. Här går det att räkna besökarna på ena handen. De är två stycken. En man och en kvinna.

Verksamheten dog från den ena dagen till den andra i mitten av mars, berättar hon. Hon kunde inte ha gruppträning längre och ingen förnyade sina kort. Och i gymmet var det folktomt. 

 – Vi har en äldre befolkning här och jag nischar mig mot dem. De försvann och det skulle de göra också. 

Våren och början av sommaren har varit tuff. En del dagar har hon varit beredd att ge upp och lägga ner verksamheten. Andra dagar har hon funderat på hur hon kan anpassa sig efter situationen, exempelvis med gruppträning utomhus. Hon har också fått hjälp med lägre hyra, både på lokalerna och maskinerna. 

Vanligtvis är det turisterna som gör att gymmet överlever på sommaren men i år saknar hon fortfarande en hel del som brukar komma. 

– Corona kan också bli en ursäkt för att slippa träna. Det är ett litet gym, jag har möblerat om här och vi spritar överallt. Det känns som att gymmet är renare än Ica. 

Åsa Roos gym har drabbats hårt av coronapandemin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Från en dag till en annan försvann nästan alla besökare.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

”Många extrapoliser”

I början av veckan rapporterade Kvällsposten om att det strömmade in anmälningar om trängsel på serveringar på Österlen till Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Då ilsknade också miljöchefen Carina Barthel till. 

– Folk visar jättedålig respekt, helt ärligt. När det kommer en regnskur rusar alla in och står på varandra trots vakter. Jag kan tycka synd om verksamheterna. 

På gågatan i Simrishamn är det fullt av liv på somrarna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
I år är det fler än vanligt – då många fler har valt att semestra inom Sveriges gränser.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Simrishamn.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Enligt Sofie Bredahl, utvecklingschef i Simrishamns kommun, är det inte mer folk än vanligt, däremot fler svenska besökare och färre utländska. Hon upplever stämningen som väldigt god.

– Näringsidkare arbetar hela tiden med att minska trängsel och göra det tryggt för våra besökare. Vi har också gjort insatser för att utöka parkeringsplatser, städa toaletter oftare, utökad tömning av papperskorgar, satt upp skyltar som vänligt påminner om att hålla avstånd.  

Marie Holmström, turistchef i Ystads kommun, tycker tvärtom att det är mer folk än ett vanligt år på Österlen. Mest svenskar men ändå förvånansvärt många tyskar och danskar, säger hon.  

– Lokalbefolkningen är glada för turisterna och förstår värdet av att dom kommer. Men det kräver extra mycket av alla i år för att det inte ska börja skava. Sedan är det många som blir extrapoliser och i stället för att hänvisa börjar man avvisa. Vi måste hjälpas åt.

Viktoria, Maria och Ann-Sofie från Helsingborg, hos Karl Fredrik.Hur tycker ni det är på Österlen? ”Det är jättefint här, jättetrevligt att åka ner till Österlen på sommaren, mysigt, småställen, mycket folk och avslappnad stämning. Hur ser ni på trängseln? Bara det finns lite space emellan bara, samtidigt vill man inte att det ska vara helt folktomt heller. Då är det inte så kul att åka ut. Alla får ta lite ansvar själva.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Micke, Jessica och Trulsa från Åkersberga, hos Karl Fredrik. Fanns det någon tvekan om att åka till Österlen i pandemitider? – Man tänker till ett varv extra eller egentligen inte. Nu är vi nere och hälsar på mina föräldrar som vi inte har träffat på nio månader. Det har stabiliserat sig lite, säger Micke. Tycker ni att folk visar respekt? – Vi kom hit i går men generellt är det lite dåligt, framför allt i Stockholm, där uppe är det lite kasst.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Börje och Ulrika Haninge, på gågatan i Simrishamn. Vad känner ni om folkmyllret på Österlen i dessa tider? – Man märker att det är mycket folk som är ute, det är inte bara vi som tänkt man ska semestra i Sverige i år, det är några till, säger Ulrika. – Kivik musteri var helt galet, där vände vi utan att gå ur bilen. Det var över hundra meter kö för att komma in.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kristin och Maja från Stockholm, på gågatan i Simrishamn.– Vi är från Stockholm, vi känner kanske inte oss dundervälkomna och det känns som många som är lite äldre här kanske inte trivs jättebra med situationen. Vi hörde någon som tyckte det var lite rörigare och lite mer trafik än vanligt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Hanna 84 år från Simrishamn, gågatan i Simrishamn– Det är roligt för Simrishamn detta, det tycker jag. Absolut. Om de hade kunnat åka till utlandet hade inte varit så mycket folk här. Men det är rent för kallt i dag. Är du orolig för att drabbas av corona i och med turismen? – Nej, nej, jag är inte den typen, inte alls. Inte mina barn heller, jag får gå och handla och både det ena och det andra.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Sofia från Malmö, på Kiviks musteri.– Vi har stått här i kön i tio minuter eller en kvart. Det är utomhus och folk försöker hålla avstånd så det är okej men tråkigt väder. Folk försöker och är trevliga. Kände du någon tveksamhet om att åka till Österlen under pandemin? – Nej, jag har inte tänkt på det.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ida, Klara, Maria, Linnea och Paulina från Stockholm, på Kiviks musteriHur har ni blivit bemötta här som turister? – Jättebra! Det har varit trevligt bemötande men vi har kanske inte sagt att vi kommer från Stockholm. – Vi bor i stuga, åker bil och försöker hålla avstånd. Sedan har vi självklart gjort avvägningar. Senast när man lyssnade på intensivvårdssjuksköterskan som sommarpratade, ska vi verkligen åka? Men vi har umgåtts med varandra under hela tiden och hade inga symtom, då hade vi inte åkt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
1 / 7

TV: Flera larm om trängseln på turistorterna

”Det är omoraliskt och djupt själviskt”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!