Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos bland turister – väktare hotade

Så här är trängseln på Öland
Fredrik Ståhlberg, chef för Stenshuvud nationalpark, avråder från att ta bilen ut i naturen just nu – och undvika populära utflyktsmål.
Foto: Privat
Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn.
Foto: Privat
Bilden visar vägen där bilarna står parkerade. Vägen saknar trafik eftersom personalen avvisat trafikanter.
Foto: Privat

Under lördagen har det uppstått besökskaos vid nationalparken Stenshuvud på Österlen.

Personalen har fått avvisa hundratals bilar och blivit hotade av besökare som inte fått plats.

– Det är fullt kaos och har uppstått hotfulla situationer, det är inte acceptabelt, säger nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg.

Fler än vanligt spenderar i år semestern inom Sveriges gränser – vilket vållat problem för populära besöksmål som har fler besökare än någonsin.

Under lördagen har folk strömmat till Stenshuvud nationalpark i Simrishamn och det har uppstått en ”kaosartad” situation i bristen på parkeringsplatser, där väktare och personal utsatts för hot, något som P4 Kristianstad var först med att rapportera om.

– En person skrek saker till en väktare i dag som ”du har ingen aning om vem du har att göra med, passa dig” och liknande. Det kändes som det lika gärna hade kunnat bli slagsmål, säger Fredrik Ståhlberg.

Han berättar att det inte är första gången den här sommaren som personalen blivit hotad av människor som är arga över att de inte får någon parkeringsplats.

– Det är fullt kaos och har uppstått hotfulla situationer. Vi tar in väktare för att styra upp situationen och då hotar man dem också. Det är otroligt tråkigt att det kan bli så här över parkeringsplatser. 

Räddningstjänst kan inte komma fram

Han säger att det var fullt på parkeringsplatsen vid Stenshuvud redan vid 10-tiden under lördagen men att det ständigt kommer fler besökare – som får vända.

– Det är lika fullt fortfarande. Min kollega berättade att han lätt hade vänt 400 bilar under dagen, samtidigt som det kommer mer och mer, säger Fredrik Ståhlberg.

Den här bilden från ett tidigare tillfälle i sommar visar hur trångt det är på vägarna på Österlen.
Foto: Birthe Parkhagen.
Stenshuvud nationalpark och dess vackra strand på Österlen är populärt bland turister.
Foto: ANDERS GOOD / IBL

Tidigare under sommaren har varit en misshandel och knivhot på parkeringen när två besökare kommit ihop sig, berättar han.

– Det är inte hållbart. Jag vill uppmuntra till skärpning och sunt förnuft. Det är speciella omständigheter nu och folk måste försöka vara lite vettiga. Det här är inte acceptabelt, säger Fredrik Ståhlberg.

Kvällsposten har tidigare skrivit om parkeringskaoset vid Österlen som bland annat gjort att räddningsfordon hindrats från att rycka ut vid räddningar. 

– Det brukar vara kaos, men klagomålen vi har fått in i år är mycket, mycket mer än vad det någonsin har varit, har Birthe Parkhagen, kommunpolis i Simrishamn tidigare sagt till Kvällsposten.

Oro för trängsel i sommartrafiken – så ska du tänka:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!