Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turister från Senegal kräver skadestånd av Sverige

Kvällsposten besökte Ibra Lo Fall och hans bror i förvaret i Åstorp i augusti 2018.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Ibra Lo och Pape Matar Fall, som kom med turistvisum, låstes in på förvaret i Åstorp i Skåne.Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE / TOPNEWS

Drömresan till släkten i Malmö förvandlades till en nio veckor lång mardröm som kulminerade i en dyr utvisning.

Nu kräver Ibra Lo och Pape Matar Fall, som kom med turistvisum, att Sverige betalar skadestånd.

– Migrationsverkets beslut var fel och de har rätt till ersättning, säger brödernas juridiska ombud Daniel Carnestedt till nyhetsbyrån Siren.

”Migrationsverket hade ingen saklig grund för att upphäva visumen för de två bröder från Senegal som placerades i förvaret i Åstorp i fjol”.

Det skriver brödernas juridiska ombud i en begäran till Justitiekanslern (JK) om statlig ersättning, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”En ursäkt från svenska myndigheter vore på sin plats”

– En ursäkt från svenska myndigheter vore på sin plats. Att låsa in en människa, utan att hon gjort något illegalt, måste betraktas som väldigt allvarligt, har Pape Matar sagt till Kvällsposten.

Hade bokat hemresa till Senegal

Den 22 augusti träffade Kvällsposten som enda tidning de senegalesiska bröderna Ibra Lo och Pape Matar Fall som då satt inlåsta i Migrationsverkets förvar i Åstorp.

Enligt brödernas advokat vilade Migrationsverkets beslut på felaktiga grunder. Därför begär de ersättning för lidande enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

De hade åkt till Sverige med turistvisum, som utfärdats av Nederländernas ambassad, efter att ha träffat sin far och syster som bor i Amsterdam.

Bröderna hade även bokat en resa hem till Senegal där studier väntade.

Men när de anlände till Sverige revs deras visum och snart förflyttades de till förvaret där de hette ”366” och ”367”.

Polisen fann ”tungt vägande skäl att anta att viseringen erhållits på ett bedrägligt sätt”.

Polisen misstänksam när bröderna kallade kusin ”bror”

Ett av skälen var att bröderna kallade en kusin i Malmö för ”bror” och dennes sambo för ”hans fru”, fast de inte är gifta.

Juristen Almina Imamovic, som har stor erfarenhet av migrationsmål, kallar myndigheternas agerande ”skandalöst”.

– Istället för att riva sönder deras visum borde de åtminstone ha skickats till Holland, säger hon till Kvällsposten.

Utvisning kostade 1,1 miljoner kronor

Den 26 september avslöjade Kvällsposten att Ibra Lo och Pape Matar Fall utvisats i ett specialchartrat plan.

Ett plan som, enligt vad Aftonbladet rapporterade i februari, kostade 1,1 miljoner kronor.

Vid hemkomsten fick bröderna snabbt återigen ett visum av Nederländernas ambassad. Enligt advokat Daniel Carnestedt ett tydligt tecken på att påståendet om visumbedrägeri i fallet inte håller.

Pape Matar Fall deltog nyligen i ett panelsamtal i Malmö som handlade om rasprofilering.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyligen återvände Pape Matar till Sverige, efter att ha fått ett nytt Schengenvisum, för att delta i ett panelsamtal om rasprofilering.

– Jag vill se till att andra inte drabbas av samma sak, säger han.