Konstnärinnan Eva Sundby, Kenneth Sunesson och Benny Olsson framför den virala påsktuppen. Foto: PrivatKonstnärinnan Eva Sundby, Kenneth Sunesson och Benny Olsson framför den virala påsktuppen. Foto: Privat
Konstnärinnan Eva Sundby, Kenneth Sunesson och Benny Olsson framför den virala påsktuppen. Foto: Privat
Pippi på hjul! Klockan åtta flyttade tuppen in på Borgholms torg. Foto: PrivatPippi på hjul! Klockan åtta flyttade tuppen in på Borgholms torg. Foto: Privat
Pippi på hjul! Klockan åtta flyttade tuppen in på Borgholms torg. Foto: Privat

Tuppen kan hamna i Guinness rekordbok

Publicerad

Borgholms torg har förärats med en nästan fyra meter hög tupp.

Nu gör den gigantiska tuppen succé på sociala medier.

– Vi skickar in ansökan om att få med tuppen i Guinness rekordbok i morgon, säger Eva Sundby, som formgett och byggt tuppen tillsammans med kollegan Benny Olsson.

Det var Barometern som först skrev om den ståtliga påsktuppen på torget Borgholm. Eva Sundby som är konstnären bakom tuppen är glad över uppståndelsen. Flera tidningar har redan hört av sig och tuppen har delats över tusen gånger på sociala medier, trots att den bara stått på torget sedan klockan åtta i morse.

– I februari fick jag en förfrågan av cityföreningen om göra något busigt och roligt till torget. De hade sett att jag gör granrisbockar till jul. Jag har gjort både små och stora bockar upp till 3 meter.

Aktuell för Guinness rekordbok

Eva bad sin kollega om hjälp att bygga fågeln.

– Vi satt och spånade och jag sa att nu gör vi en riktigt stor tupp. Benny tog mig verkligen på orden när han byggde stommen, säger Eva och skrattar.

Det tog tre veckor att bygga tuppen som består av flera lager av gran-, en-och björkris. Eva berättar att hon tidigare i morse mätte den väldigt noga.

– Vi vill försöka få in den i Guinness rekordbok. För att ha en chans att bli godkänd måste den både filmas, mätas och fotas. Den är exakt 3,7 meter!

Tror ni den kommer med i rekordboken?

– När jag ringde huvudkontoret i London sa de att de inte hört talas om någon lika stor tupp tidigare, så vi är förhoppningsfulla!

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag