Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tunnelbana mellan Malmö och Danmark

En tunnelbana, likt den här i Stockholm, mellan Malmö och Köpenhamn kan bli verklighet tidigast 2030. Foto: Lisa Mattisson

Kommunledningarna i Malmö och Köpenhamn önskar sig en tunnelbana mellan de båda städerna.

I dag kommer slutrapporten om Öresundsmetron, som beräknas kosta mellan 15 och 25 miljarder kronor, skriver Sydsvenskan.

Tidigast 2030 skulle det finnas behov av en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn enligt rapporten som presenteras vid ett offentligt seminarium i Köpenhamn i dag.

Tiden för en tågresa mellan städerna skulle kortas från 34 till 15 minuter, skriver Sydsvenskan. Enligt utredningen om Öresundsmetron är det både tekniskt och ekonomiskt möjligt att bygga tunnelbanan.

Fler studier

Ytterligare studier krävs för att beräkna kostnader och analysera konsekvenserna av bygget förklarar Klas Nydahl, som lett förstudien från svensk sida, för Sydsvenskan.

-  Det handlar inte om att politikerna ska trycka på startknappen nu. Däremot måste de börja tänka på Öresundsmetron. Det tog ju hundra år att förverkliga Öresundsbron, tjugo år att bygga Citytunneln, säger han till tidningen. Han tror att det kan behövas en framförhållning på femton år för att förverkliga Öresundsmetron.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!