Kronprins Frederik redo ta över efter Margrethe

Kärt par. Det danska kronprinsparet är populära på hemmaplan. Nu fyller Frederik 51 och firas förstås stort av familjen med hustrun, kronprinsessan Mary, i spetsen.
Foto: / RITZAU / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Kronprins Frederik fyller 51 år på söndagen och kan se tillbaka på ett år som har blandat och gett.

På ett plan har han drabbats av personliga tragedier och skador men han har också utvecklats i rollen som blivande kung.

– Han tänker modernt och är inte så stel, han är en värdig tronföljare, säger kungahusexperten Søren Jakobsen till BT.

Förra året firades han kungligt, kronprinsen. Som 50-åring ställde han till med stor fest och arrangerade loppet ”Royal Run”, en hälsofrämjande satsning som involverade tiotusentals danskar som sprang olika motionslopp över hela landet.

Kronprins Frederiks arrangemang fick danskarna på benen och initiativet hyllades brett, inte minst eftersom Frederik själv deltog i ett lopp och sprang med ett stort leende över läpparna.

Frederik – ”sportens kronprins”

Att Frederik är intresserad av idrott och hälsa är välkänt och han har till och med kallats ”sportens kronprins” men med ”Royal Run” gjorde han verkligen avtryck.

– Det tillförde nya dimensioner till hans folkliga sida. Han sprang själv och hade barnen med sig också, det visar att han är modern och inte alls så stel, konstaterar Søren Jakobsen.

Kronprinsens engagemang och driv kring motionsloppet kan också ha hjälpt till att undanröja de sista tvivlen om att han inte var redo att ta över tronen efter mamma, drottning Margrethe. 

I stället är det snarare kronprinsessan Mary som unisont har hyllats för sin förmåga att röra sig i kungliga salonger och bland vanligt folk.

Mary, en högt uppskattad medlem i det danska kungahuset.
Foto: HANNE JUUL/ALLER/MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Men allt har inte varit solsken för kronprinsen, förra året avled hans far, prins Henrik, efter en tids sjukdom och både Frederik och Mary fick ta ett ökat ansvar för de kungliga plikterna.

Han fick också känna av kroppsliga smärtor och opererades bland annat för ett diskbråck. I vintras tvingades han också lämna återbud till VM i cross-country löpning i Århus till följd av sina dåliga knän, ett tillstånd han ärvt av mamma drottningen.

Mary och Frederiks sorg för vännerna

I påskas slog ondskan ner i kungafamiljens närhet när kronprinsparets goda vänner, Anders Holch Povlsen och hustrun Anne Storm Pedersen, drabbades av terrorn på Sri Lanka. Tre av parets fyra barn omkom i bombattackerna.

– Detta påverkade Frederik och Mary djupt och gav dem en påminnelse om hur skört livet är, hur farlig världen har blivit, säger Søren Jakobsen.

Men nu laddar Frederik, Mary och de andra i familjen om. Dagen då han ska ta över tronen efter drottning  reMargrethe kommer. Och enligt experterna är Frederik redo, fysiskt och psykiskt.

– Han har utvecklats och står nu på egna ben, säger Søren Jakobsen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!