Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tung bevakning av Malmös polishus efter attentaten

"Med anledning av pågående insatser som vi har just nu mot kriminella, så bedömer vi att vi behöver höja säkerheten kring våra stationer", säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö.Foto: MICKE ÖLANDER
I januari detonerade en kraftig sprängladdning vid polishuset i Rosengård.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Tungt beväpnad polis bevakar Malmös polishus sedan fredagen. Skälet är en offensiv mot kriminella – i kombination med den senaste tidens attentat.Foto: / MIKAEL NILSSON

Malmös polishus bevakas av tungt beväpnade poliser sedan fredagen.

Skälet är flera spaningsinsatser mot kriminella.

– Med anledning av pågående insatser som vi har just nu mot kriminella, så bedömer vi att vi behöver höja säkerheten, säger Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö.

Polishusen i Malmö bevakas av tungt beväpnade poliser – en ny åtgärd som startade på fredagen. 

Andy Roberts, chef för lokalpolisområde norr i Malmö, bekräftar att polisen nu tycker att det är nödvändigt.

– Med anledning av pågående insatser som vi har just nu mot kriminella, så bedömer vi att vi behöver höja säkerheten kring våra stationer, säger han.

Trappar upp bevakning på grund av känsligt läge

Det var på fredagen som bevakningen började. Vilka tider på dygnet det gäller är hemligt – och hur länge åtgärden kommer att pågå är inte klart än. Poliserna som sköter bevakning har skyddsväst, hjälm och är beväpnade med MP5:or, en kulsprutepistol.

– Vi gör detta med anledning av de insatser som vi gör just nu, säger Andy Roberts.

Vad är det för insatser?

– Det är spaningsinsatser i pågående ärenden, så jag kan inte säga så mycket mer. Det är ett känsligt läge.

– Vi vill kunna fortsätta arbeta med detta och ha fokus på det. Samtidigt vill vi hålla vår egen säkerhet. Så då är det här en åtgärd som vi vidtar.

Den 29 december förra året sprängdes en bil som stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den senaste tiden har polisen i Malmö attackerats flera gånger. Den 29 december förra året sprängdes en målad polisbil som stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen. Den 17 januari detonerade en kraftig sprängladdning utanför polishuset i Rosengård. Och i februari 2014 utsattes Rättscentrum för en kraftig sprängladdning.

Andy Roberts: "Vi har varit utsatta för sabotage"

Det är också framför allt de här tre platserna som nu bevakas.

– Vi har varit utsatta för en del sabotage. Så med anledning av det – och när vi nu jobbar offensivt – så har vi tagit det här beslutet, säger Andy Roberts.

Han konstaterar att polisernas arbetsmiljö blivit hårdare under de senaste åren.

– Så ser världen ut i dag. Vi måste ha en omvärldsbevakning. För 15 år sedan var det en stor sak om någon blev skjuten – nu rycker de flesta på axlarna, säger han.