SKULLE ÅTERFÖRENAS. 8-åriga Yara skulle snart återförenas med sin familj. Alla papper var ifyllda, men beslutet var inte klart. I stället hittades hon död hos en släkting i Blekinge. Foto: PrivatSKULLE ÅTERFÖRENAS. 8-åriga Yara skulle snart återförenas med sin familj. Alla papper var ifyllda, men beslutet var inte klart. I stället hittades hon död hos en släkting i Blekinge. Foto: Privat
SKULLE ÅTERFÖRENAS. 8-åriga Yara skulle snart återförenas med sin familj. Alla papper var ifyllda, men beslutet var inte klart. I stället hittades hon död hos en släkting i Blekinge. Foto: Privat
SOM HEMMA. Yara utanför McDonald's i centrala Karlskrona. Hon trivdes bra i Sverige och hade regelbunden kontakt med sina föräldrar i Palestina via Skype. Foto: PrivatSOM HEMMA. Yara utanför McDonald's i centrala Karlskrona. Hon trivdes bra i Sverige och hade regelbunden kontakt med sina föräldrar i Palestina via Skype. Foto: Privat
SOM HEMMA. Yara utanför McDonald's i centrala Karlskrona. Hon trivdes bra i Sverige och hade regelbunden kontakt med sina föräldrar i Palestina via Skype. Foto: Privat
Blommor ljus och hälsningar till 8-åringen i Karlskrona. Foto: Karl NilssonBlommor ljus och hälsningar till 8-åringen i Karlskrona. Foto: Karl Nilsson
Blommor ljus och hälsningar till 8-åringen i Karlskrona. Foto: Karl Nilsson
Vid niotiden på kvällen på valborgsmässoafton kallades polisen till ett lägenhetshus i Karlskrona i Blekinge. Inne i lägenheten hittades en åttaårig flicka som senare förklarades död på sjukhus. Under fredagen vajade flaggan på halv stång vid flickans skola. Foto: Magnus AnderssonVid niotiden på kvällen på valborgsmässoafton kallades polisen till ett lägenhetshus i Karlskrona i Blekinge. Inne i lägenheten hittades en åttaårig flicka som senare förklarades död på sjukhus. Under fredagen vajade flaggan på halv stång vid flickans skola. Foto: Magnus Andersson
Vid niotiden på kvällen på valborgsmässoafton kallades polisen till ett lägenhetshus i Karlskrona i Blekinge. Inne i lägenheten hittades en åttaårig flicka som senare förklarades död på sjukhus. Under fredagen vajade flaggan på halv stång vid flickans skola. Foto: Magnus Andersson
Grannarna sörjer. "Det här är så fruktansvärt. Hon var ju bara ett litet barn, en liten flicka", säger grannen Monica Johnsson och tänder ett ljus utanför flickans bostad. Foto: Sven LindwallGrannarna sörjer. "Det här är så fruktansvärt. Hon var ju bara ett litet barn, en liten flicka", säger grannen Monica Johnsson och tänder ett ljus utanför flickans bostad. Foto: Sven Lindwall
Grannarna sörjer. "Det här är så fruktansvärt. Hon var ju bara ett litet barn, en liten flicka", säger grannen Monica Johnsson och tänder ett ljus utanför flickans bostad. Foto: Sven Lindwall
Kommunen i krismöte. "Det här hemska får aldrig hända igen", säger kommunalrådet Börje Dovstad (till vänster i bild) på presskonferensen i Karlskrona. Med på bilden är Anette Gladher, tillförordnad socialchef, och Maria Persson, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen. Foto: Sven LindwallKommunen i krismöte. "Det här hemska får aldrig hända igen", säger kommunalrådet Börje Dovstad (till vänster i bild) på presskonferensen i Karlskrona. Med på bilden är Anette Gladher, tillförordnad socialchef, och Maria Persson, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen. Foto: Sven Lindwall
Kommunen i krismöte. "Det här hemska får aldrig hända igen", säger kommunalrådet Börje Dovstad (till vänster i bild) på presskonferensen i Karlskrona. Med på bilden är Anette Gladher, tillförordnad socialchef, och Maria Persson, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen. Foto: Sven Lindwall
Utredning. Polisens tekniker var i går i lägenheten för att leta bevis. Flera föremål togs med och lastas här in i polisens bil. Foto: Sven LindwallUtredning. Polisens tekniker var i går i lägenheten för att leta bevis. Flera föremål togs med och lastas här in i polisens bil. Foto: Sven Lindwall
Utredning. Polisens tekniker var i går i lägenheten för att leta bevis. Flera föremål togs med och lastas här in i polisens bil. Foto: Sven Lindwall

Tung bevakning av
det misstänkta paret

Publicerad

Paret som misstänks för mord på åttaåriga Yara sitter i arresten i Karlskrona i väntan på häktningsförhandlingen under söndagen.

Åklagaren har begärt fullständiga restriktioner för paret om de häktas.

– Det kan handla om att de inte får läsa tidningar och inte får ha kontakt med omgivningen på olika sätt, säger Blekingepolisens presstalesperson Lotta Hansson.

Den 31-årige mannen och den 30-åriga kvinnan misstänks för mord på åttaåriga Yara. Flickan hade bott hemma hos paret sedan hon kom till Sverige i februari i fjol.

Mannen och kvinnan sitter nu åtskilda i arresten i Karlskrona. De kommer under söndagen att föras till häktningsförhandlingen i Kristianstad under stort säkerhetspådrag.

– De förs dit tillsammans med personal från Blekingepolisen som kommer att medverka vid häktningsförhandlingen, säger Lotta Hansson.

Begär restriktioner

Om paret häktas kommer de troligtvis att föras tillbaka till Karlskrona.

Chefsåklagaren Pernilla Åström har begärt att paret ska häktas med skälen att det finns risk för fortsatt brottslighet, att det är risk att de misstänkta försvårar utredningen, samt den så kallade tvåårsregeln som kan tillämpas för brott där det lägsta straffet är fängelse i minst två år.

Enligt Fredrik Berg på åklagarmyndighetens informationsavdelning har åklagaren begärt fullständiga restriktioner för att paret inte ska kunna försvåra utredningen. Det kan exempelvis innebära att de inte får ta del av nyheter, inte får ta emot besök, inte får umgås med andra häktade samt att de inte får sända och ta emot försändelser.

Ett av de svåraste fallen någonsin

Det har inte hållits några nya förhör med paret under lördagen. I stället har det mycket omfattande utredningsarbetet fortsatt med oförminskad intensitet.

– Ända sedan valborgsmässonatten har det pågått ett omfattande och stort arbete med att förhöra både de misstänkta gärningsmännen samt olika vittnen och personer i flickans närhet, säger Lotta Hansson.

Polisen i Blekinge är en av landets mindre polismyndigheter. Fallet med åttaåriga Yara har gett de 346 anställda en mycket stor arbetsbelastning.

– Det här är ett av de svåraste ärenden som vi någonsin upplevt och det har väldigt, väldigt tungt för alla inblandade. Det handlar om en åttaårig flicka som skadats så svårt att hon avlidit, och att arbeta med detta har varit jättetufft, säger Lotta Hansson.

Jobbat dygnet runt

Blekingepolisen har skött utredningen själva förutom att en kriminalsökhund lånats in från Skåne. Poliserna som arbetat närmast utredningen har blivit väldigt illa berörda av det tragiska dödsfallet.

Lotta Hansson berättar att många har jobbat "dygnet runt" för att utreda vad som faktiskt hänt den lilla flickan.

– Det har inte funnits några restriktioner i det avseendet. Alla tänkbara resurser som kunnat sättas in, har satts in, säger hon.

– Jag tror att hela myndigheten, på alla plan, har varit involverade i det här fallet och jag är fylld av respekt för det arbete som gjorts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag