Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tung bevakning av
det misstänkta paret

SKULLE ÅTERFÖRENAS. 8-åriga Yara skulle snart återförenas med sin familj. Alla papper var ifyllda, men beslutet var inte klart. I stället hittades hon död hos en släkting i Blekinge. Foto: Privat
SOM HEMMA. Yara utanför McDonald's i centrala Karlskrona. Hon trivdes bra i Sverige och hade regelbunden kontakt med sina föräldrar i Palestina via Skype. Foto: Privat
Blommor ljus och hälsningar till 8-åringen i Karlskrona. Foto: Karl Nilsson
Vid niotiden på kvällen på valborgsmässoafton kallades polisen till ett lägenhetshus i Karlskrona i Blekinge. Inne i lägenheten hittades en åttaårig flicka som senare förklarades död på sjukhus. Under fredagen vajade flaggan på halv stång vid flickans skola. Foto: Magnus Andersson
Grannarna sörjer. "Det här är så fruktansvärt. Hon var ju bara ett litet barn, en liten flicka", säger grannen Monica Johnsson och tänder ett ljus utanför flickans bostad. Foto: Sven Lindwall
Kommunen i krismöte. "Det här hemska får aldrig hända igen", säger kommunalrådet Börje Dovstad (till vänster i bild) på presskonferensen i Karlskrona. Med på bilden är Anette Gladher, tillförordnad socialchef, och Maria Persson, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen. Foto: Sven Lindwall
Utredning. Polisens tekniker var i går i lägenheten för att leta bevis. Flera föremål togs med och lastas här in i polisens bil. Foto: Sven Lindwall
1 / 7

Paret som misstänks för mord på åttaåriga Yara sitter i arresten i Karlskrona i väntan på häktningsförhandlingen under söndagen.

Åklagaren har begärt fullständiga restriktioner för paret om de häktas.

– Det kan handla om att de inte får läsa tidningar och inte får ha kontakt med omgivningen på olika sätt, säger Blekingepolisens presstalesperson Lotta Hansson.

Den 31-årige mannen och den 30-åriga kvinnan misstänks för mord på åttaåriga Yara. Flickan hade bott hemma hos paret sedan hon kom till Sverige i februari i fjol.

Mannen och kvinnan sitter nu åtskilda i arresten i Karlskrona. De kommer under söndagen att föras till häktningsförhandlingen i Kristianstad under stort säkerhetspådrag.

– De förs dit tillsammans med personal från Blekingepolisen som kommer att medverka vid häktningsförhandlingen, säger Lotta Hansson.

Begär restriktioner

Om paret häktas kommer de troligtvis att föras tillbaka till Karlskrona.

Chefsåklagaren Pernilla Åström har begärt att paret ska häktas med skälen att det finns risk för fortsatt brottslighet, att det är risk att de misstänkta försvårar utredningen, samt den så kallade tvåårsregeln som kan tillämpas för brott där det lägsta straffet är fängelse i minst två år.

Enligt Fredrik Berg på åklagarmyndighetens informationsavdelning har åklagaren begärt fullständiga restriktioner för att paret inte ska kunna försvåra utredningen. Det kan exempelvis innebära att de inte får ta del av nyheter, inte får ta emot besök, inte får umgås med andra häktade samt att de inte får sända och ta emot försändelser.

Ett av de svåraste fallen någonsin

Det har inte hållits några nya förhör med paret under lördagen. I stället har det mycket omfattande utredningsarbetet fortsatt med oförminskad intensitet.

– Ända sedan valborgsmässonatten har det pågått ett omfattande och stort arbete med att förhöra både de misstänkta gärningsmännen samt olika vittnen och personer i flickans närhet, säger Lotta Hansson.

Polisen i Blekinge är en av landets mindre polismyndigheter. Fallet med åttaåriga Yara har gett de 346 anställda en mycket stor arbetsbelastning.

– Det här är ett av de svåraste ärenden som vi någonsin upplevt och det har väldigt, väldigt tungt för alla inblandade. Det handlar om en åttaårig flicka som skadats så svårt att hon avlidit, och att arbeta med detta har varit jättetufft, säger Lotta Hansson.

Jobbat dygnet runt

Blekingepolisen har skött utredningen själva förutom att en kriminalsökhund lånats in från Skåne. Poliserna som arbetat närmast utredningen har blivit väldigt illa berörda av det tragiska dödsfallet.

Lotta Hansson berättar att många har jobbat "dygnet runt" för att utreda vad som faktiskt hänt den lilla flickan.

– Det har inte funnits några restriktioner i det avseendet. Alla tänkbara resurser som kunnat sättas in, har satts in, säger hon.

– Jag tror att hela myndigheten, på alla plan, har varit involverade i det här fallet och jag är fylld av respekt för det arbete som gjorts.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!