Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjefejd om knark urartade i storbråk

Polisen är fortfarande förtegen om bakgrunden till det våldsamma bråket - men enligt uppgifter ska det ha varit en konflikt mellan två familjer och där narkotikaförsäljning kan ha varit den springande punkten.
Foto: Peter Magnusson/Värnamo.nu
En stor polisstyrka var på plats efter bara några minuter i Värnamo.
Foto: Peter Magnusson/Värnamo.nu
Polisen arbetade intensivt och spärrade bland annat av kring akutmottagningen vid Värnamo sjukhus.
Foto: Niklas Henrikkczon

Tumultet i centrala Värnamo uppges ha varit kulmen på ett intensivt bråk mellan två familjer.

I centrum figurerar uppgifter om narkotikahandel.

– Våra barn hade kunnat bli skjutna på gatan, säger en av grannarna efter händelsen.

På söndagskvällen valde åklagaren att först anhålla ytterligare två personer och sedan släppa två av dem som tidigare suttit anhållna.

Totalt är sju personer anhållna.

Det våldsamma bråket inträffade vid 17-tiden på fredagen i centrala Värnamo. På den aktuella gatan finns både friliggande villor och hyreshus.

– Området är normalt mycket lugnt, berättar en man som bor med fru och två små barn i kvarteret.

Han var själv ute i trädgården och befann sig knappt 20 meter från händelsen. 

– Mina två små barn hade precis gått inomhus och det kan jag tacka turen för efteråt. En förlupen kula kan ju studsa och träffa vad som helst.

Flera av grannarna uttrycker både chock och rädsla för tumultet. 

Hörde skotten

– Min fru befann sig inomhus och hörde skotten, säger mannen vidare.

Under lördagen fortsatte polisen sitt arbete med att hålla förhör, söka vittnen och analysera det material som samlats in från den tekniska undersökningen.

Även övervakningskameror på olika platser i Värnamo blev intressanta för polisen.

På lördagen meddelade kammaråklagare Jessica Andersson att hon beslutat anhålla sju personer på sannolika skäl misstänkta för försök till mord och en person misstänkt för vapenbrott.

På kvällen anhölls ytterligare en person på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. 

Polisens tekniker söker spår efter händelsen i Värnamo.
Foto: Niklas Henrikczon

De anhållna personerna kan nu hållas kvar i tre dygn, innan åklagaren senast på tisdag i nästa vecka behöver presentera sådan bevisning som räcker till en eventuell häktningsframställan.

Varken polis eller åklagare vill lämna några närmare detaljer om motiv, kön och åldrar på de misstänkta. Inte heller om de anhållna är kända av polisen sedan tidigare.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska händelsen ha sin upprinnelse i en konflikt mellan två familjer. Flera personer i som bor i området uppger för Kvällsposten att det under en tid funnits en konflikt mellan de två familjerna. 

Källor uppger för Kvällsposten att narkotikahandel ska vara en del i konflikten.

Två personer släppta

På söndagskvällen valde dock åklagaren att släppa två personer som suttit anhållna.

– Strax före klockan åtta i kväll beslutade jag att häva anhållandena för två av de misstänkta i ärendet och försätta dem på fri fot. Det gäller dels den person som var anhållen på sannolika skäl för vapenbrott, dels en av dem som varit anhållna misstänkta på sannolika skäl för försök till mord, säger kammaråklagare Jessica Andersson vid Åklagarkammaren i Jönköping i ett pressmeddelande.

Även om de två personerna är släppta på fri fot är de fortfarande misstänkta för brott.

– Brottsmisstankarna mot dessa personer kvarstår men jag bedömer inte att de kan påverka utredningen längre. Det finns därför inte tillräckliga skäl att hålla dem fortsatt anhållna.

Sju personer är alltså fortsatt anhållna i ärendet och på sannolika skäl misstänkta för försök till mord. Utredningen går nu vidare med diverse tekniska analyser, fortsatta förhör med de misstänkta, vittnen och målsägande. 

Fyra skadade

Den aktuella händelsen beskrivs ha inträffat mycket hastigt.

– Fyra personer blev skadade, några allvarligt men inte livshotande, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen.

Hon bekräftar också att det handlar om stick- och skottskador. 

I samband med insatsen ska polisen bland annat ha beslagtagit ett vapen som en kvinna försökt gömma på en toalett på akuten Värnamo sjukhus. 

En av grannarna på den aktuella gatan som blev vittne till delar av bråket berättar för Kvällsposten hur 6-7 personer först stod vid en bil och till synes bråkade med varandra.

– Det var som ett regelrätt slagsmål, de bråkade och viftade med armarna. Sedan hoppade plötsligt 4-5 personer in i bilen med en kvinna vid ratten. Bilen for sedan i väg i hög hastighet, berättar vittnet.

Hamnade i konflikten

En liten stund senare ska ett nytt bråk ha uppstått på den aktuella gatan. Det ska ha varit vid det tillfället som knivar och vapen kommit till användning.

– Det var jävligt stökigt på platsen. En av mina grannar, en kvinna, råkade komma förbi på cykel och visste inte var hon skulle ta vägen. Det var något av det värsta hon varit med om, säger vittnet.

Minst fyra skott ska ha avlossats under tumultet. Efter det första skottet kom sedan två i snabb följd och därefter ett fjärde skott också.

Många har efteråt förvånats över att polisen efter bara ett fåtal minuter var på plats med en särskild insatsstyrka. Poliserna bar förstärkningsvapen och var utrustade med både masker och skottsäkra västar.

Slutsatsen från flera av invånarna var att det där inte var poliser från Värnamopolisen - utan en insatsstyrka som rekvirerats under ett arbete som polisen redan höll på med.

Ett antal personer har vittnat om hur de sett insatsstyrkan ute på E4 där de stod och drog fram automatvapen. Sedan åkte de in i Värnamo och grep personer på platsen.

Under den särskilda insatsen spärrade polisen av ett 50-tal meter av den aktuella gatan. 

Trygghetsåtgärd

På lördagen hade polisen ett antal poliser på plats i Värnamo som en ren trygghetsskapande åtgärd.

– Vi finns där med uniformerad personal för att allmänheten ska känna att vi finns på plats, säger Monica Bergström.

Men betonar polisen att man inte väntar sig ytterligare händelser just nu.

– Jag var förbannad i fredags kväll och tänkte på att både jag själv och mina barn kunde ha kommit till skada. Nu är jag mer lugn, men så här vill vi inte ha det i Värnamo, säger en av grannarna.

Den senaste tiden har flera anlagda bilbränder härjat Värnamo. En man i 40-årsåldern har också dömts till fängelse efter att ha knivhuggit en annan person flera gånger i ryggen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!