Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tullens vädjan: "Köp inte smuggelhundar"

Många hundar. Flera hundar smugglas in i Sverige, bland annat via Öresundsbron.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Antalet smuggelvalpar har ökat enormt under hösten. Många av dem måste avlivas, och Tullverket är bekymrade över utvecklingen.
Foto: Tullverket

Det smugglas allt fler hundvalpar in i Sverige. 

Tullen i Karlshamn har sett en oroväckande ökning av smuggelvalpar under hösten och vädjar nu till allmänheten att inte falla för frestelsen att köpa en.

– Vi är jättebekymrade över det här, säger Katharina Mohlin Thorstensson, brottsutredare vid Tullkriminalen.

Brottsutredare Katharina Mohlin Thorstensson och hennes kollega Gunnel Hellman, ekobrottsutredare, är bedrövade. Under hösten har antalet insmugglade hundvalpar ökat rejält, och nu är de rädda att det ska öka än mer när det närmar sig jul.

– Folk köper hundar som en julklapp till familjen. Man kanske passar på när man är lite långledig och tycker det är lämpligt att skaffa hund. Vi är oroliga för att smuggelvalparna ska bli årets julklapp, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

Gunnel Hellman kallar ökningen under hösten för "katastrofal". Under 2015 avlivades totalt 19 hundar som smugglats in i södra Sverige. Hittills under 2016 är samma siffra uppe i 54. Förra året förekom 70 sålda hundar i Tullens utredningar – i år är det så många som 166.

Kan ge fängelse

Ofta föds valparna upp under vidriga förhållanden i vad som närmast kan betraktas som "valpfabriker" i länder som Rumänien, Ungern, Polen och Serbien. Hundsmugglarna reser ner till hundfabriken och köper med sig en handfull valpar till en billig peng och tar sig sedan till Sverige för att sälja dem vidare.

– Ofta är det tidigare ostraffade och väldigt skötsamma personer och jag tror inte riktigt att de har förstått vad de gett sig in i. Smuggling av hundar blir fängelse på straffskalan, säger Gunnel Hellman.

Men det finns också organiserade ligor som specialiserat sig på valpsmuggling och som tjänar stora pengar på sin verksamhet.

– Man kan tjäna allt mellan 6 000 och 20 000 på en valp. Man tjänar enorma summor.

Vill minska efterfrågan

Valparna är ofta i dåligt skick, och många köpare vill rädda dem till ett bättre liv. Men det är ingen bra idé, enligt Tullen.

– Vi vill verkligen trycka på att man inte ska köpa en hund bara för att man tycker synd om den. Det bara gynnar producenterna och vi vill att folk ska tänka ett steg längre. Ju mindre efterfrågan än, desto färre hundar produceras ju, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

Om man funderar på att köpa en hund i jul, finns det vissa saker att vara uppmärksam på.

– Se till att alltid få tittat på valpens mamma innan köpet. Det finns inga undanflykter. Finns inte mamman där – vänd i dörren, säger Gunnel Hellman.

Blir ofta sjuka

Hundvalparna tas ofta från sina mammor för tidigt. Hittar man en hund till salu som är yngre än 15 veckor bör varningsklockor ringa.

– Valpar måste vara 15 veckor för att få komma in i Sverige.

Många säljare erbjuder sig att mötas halvvägs, så att köparen inte ska behöva resa så långt, och kan stämma träff på exempelvis en parkeringsplats för att slutföra köpet. Också det är en varningssignal.

Smuggelvalparna kan bära på smittosamma sjukdomar.

– Ofta insjuknar de efter några dagar i Sverige. Resan under stress och press, i värme och kyla och miljöombytet först till Sverige och sedan till den nya familjen utlöser ofta framför allt magproblem. När det börjar bli problem med hunden och man söker säljarna, svarar de inte på telefonnumret.

Många avlivas

En hel del av de hundar som smugglas in är i så dåligt skick att de avlivas av en veterinär efter beslut från jordbruksverket.

– Vi är jättebekymrade över det här. Vi är ett av få rabiesfria länderna i världen, och det ska vi värna om. Plus att de bär med sig andra parasiter och sjukdomar som inte är att leka med, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

– Det är ett elände för djuren och ett elände för ägarna, säger Gunnel Hellman.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!