Många hundar. Flera hundar smugglas in i Sverige, bland annat via Öresundsbron. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMMånga hundar. Flera hundar smugglas in i Sverige, bland annat via Öresundsbron. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Många hundar. Flera hundar smugglas in i Sverige, bland annat via Öresundsbron. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Antalet smuggelvalpar har ökat enormt under hösten. Många av dem måste avlivas, och Tullverket är bekymrade över utvecklingen. Foto: TullverketAntalet smuggelvalpar har ökat enormt under hösten. Många av dem måste avlivas, och Tullverket är bekymrade över utvecklingen. Foto: Tullverket
Antalet smuggelvalpar har ökat enormt under hösten. Många av dem måste avlivas, och Tullverket är bekymrade över utvecklingen. Foto: Tullverket

Tullens vädjan: "Köp inte smuggelhundar"

Publicerad

Det smugglas allt fler hundvalpar in i Sverige. 

Tullen i Karlshamn har sett en oroväckande ökning av smuggelvalpar under hösten och vädjar nu till allmänheten att inte falla för frestelsen att köpa en.

– Vi är jättebekymrade över det här, säger Katharina Mohlin Thorstensson, brottsutredare vid Tullkriminalen.

Brottsutredare Katharina Mohlin Thorstensson och hennes kollega Gunnel Hellman, ekobrottsutredare, är bedrövade. Under hösten har antalet insmugglade hundvalpar ökat rejält, och nu är de rädda att det ska öka än mer när det närmar sig jul.

– Folk köper hundar som en julklapp till familjen. Man kanske passar på när man är lite långledig och tycker det är lämpligt att skaffa hund. Vi är oroliga för att smuggelvalparna ska bli årets julklapp, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

Gunnel Hellman kallar ökningen under hösten för "katastrofal". Under 2015 avlivades totalt 19 hundar som smugglats in i södra Sverige. Hittills under 2016 är samma siffra uppe i 54. Förra året förekom 70 sålda hundar i Tullens utredningar – i år är det så många som 166.

Kan ge fängelse

Ofta föds valparna upp under vidriga förhållanden i vad som närmast kan betraktas som "valpfabriker" i länder som Rumänien, Ungern, Polen och Serbien. Hundsmugglarna reser ner till hundfabriken och köper med sig en handfull valpar till en billig peng och tar sig sedan till Sverige för att sälja dem vidare.

– Ofta är det tidigare ostraffade och väldigt skötsamma personer och jag tror inte riktigt att de har förstått vad de gett sig in i. Smuggling av hundar blir fängelse på straffskalan, säger Gunnel Hellman.

Men det finns också organiserade ligor som specialiserat sig på valpsmuggling och som tjänar stora pengar på sin verksamhet.

– Man kan tjäna allt mellan 6 000 och 20 000 på en valp. Man tjänar enorma summor.

Vill minska efterfrågan

Valparna är ofta i dåligt skick, och många köpare vill rädda dem till ett bättre liv. Men det är ingen bra idé, enligt Tullen.

– Vi vill verkligen trycka på att man inte ska köpa en hund bara för att man tycker synd om den. Det bara gynnar producenterna och vi vill att folk ska tänka ett steg längre. Ju mindre efterfrågan än, desto färre hundar produceras ju, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

Om man funderar på att köpa en hund i jul, finns det vissa saker att vara uppmärksam på.

– Se till att alltid få tittat på valpens mamma innan köpet. Det finns inga undanflykter. Finns inte mamman där – vänd i dörren, säger Gunnel Hellman.

Blir ofta sjuka

Hundvalparna tas ofta från sina mammor för tidigt. Hittar man en hund till salu som är yngre än 15 veckor bör varningsklockor ringa.

– Valpar måste vara 15 veckor för att få komma in i Sverige.

Många säljare erbjuder sig att mötas halvvägs, så att köparen inte ska behöva resa så långt, och kan stämma träff på exempelvis en parkeringsplats för att slutföra köpet. Också det är en varningssignal.

Smuggelvalparna kan bära på smittosamma sjukdomar.

– Ofta insjuknar de efter några dagar i Sverige. Resan under stress och press, i värme och kyla och miljöombytet först till Sverige och sedan till den nya familjen utlöser ofta framför allt magproblem. När det börjar bli problem med hunden och man söker säljarna, svarar de inte på telefonnumret.

Många avlivas

En hel del av de hundar som smugglas in är i så dåligt skick att de avlivas av en veterinär efter beslut från jordbruksverket.

– Vi är jättebekymrade över det här. Vi är ett av få rabiesfria länderna i världen, och det ska vi värna om. Plus att de bär med sig andra parasiter och sjukdomar som inte är att leka med, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

– Det är ett elände för djuren och ett elände för ägarna, säger Gunnel Hellman.

Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag