Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tullens rekordbeslag av heroin – värt 35 miljoner

Här vid tullen i Helsingborg stoppades 25-åringen som hade cirka 35 kilo heroin gömt i sin oskattade bil.
Foto: LASSE SVENSSON

En misstänkt smugglare som valde att köra en oskattad bil lastad med cirka 35 kilo heroin har avslöjats av tullen i Helsingborg. Beslaget kan vara den största någonsin i Sverige.

 – Jag vill inte säga exakt mängd, men det är många kilo. Det är även kokain, säger åklagaren Anna Palmqvist till Sydsvenskan som var först med att rapportera beslaget.

Mannen, en 25-åring, är inte hemmahörande i Sverige. Han kom till Helsingborg kl 01. 43 i slutet av januari i år. 25-åringen togs in för kontroll och en undersökning av bilen visade att det fanns en hel del gömt i den. Sydsvenskan uppger att det handlar om mellan 30 - 35 kilo heroin men det fanns också kokain i bilen. En bidragande orsak till att han stoppades för en noggrann kontroll kan vara att bilen var oskattad.

Stor mängd knark

Åklagaren vill inte bekräfta hur många kilo det handlar om men säger till tidningen att misstankarna handlar om synnerligen grovt narkotikabrott. Den brottsrubriceringen används bland annat när det handlar om en mycket stor mängd narkotika. Den som fälls för synnerligen grovt narkotikabrott riskerar att dömas till fängelse i tio år.

En person sitter häktad, enligt åklagaren.

Den 25-årige mannen som avslöjades med lasten ska enligt tidningen vara en kurir, alltså en mellanhand. Tullverket har ännu inte fått de slutgiltiga analyserna men om uppgiften om antalet kilo kan beslaget vara värt cirka 35 miljoner kronor, enligt Sydsvenskans beräkningar.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.